O ČEMU...
+7
Alex
kobra
Ultras
culfis
Lord Vader89
manhunter
milandj3
11 posters
Strana 1 od 2
Strana 1 od 2 • 1, 2
O ČEMU...
...pričati u stripovima.
Uvek sam se divio ljudima koji umeju da ispričaju zanimljivu priču. Režiser John Millius je sebe uporedio sa onim sedim starcem koji mladima okupljenim oko logorske vatre pripoveda zanimljive priče i to je doživeo kao veoma važan posao u ispunjavanju patriotskih dužnosti prema svojoj otadžbini. Kultura pripovedanja priča je zaista oduvek bila izuzetno važan segment formiranja duha čitavih generacija. Pored knjiga Žil Verna, Karla Maja, H.G.Velsa, Konan Dojla i ostalih, obožavao sam pripovedačku veštinu Šarlijea, Kastelija, od novijih Van Hammea itd.
Ovaj naš prostor je toliko bogat mitologijom, istorijskim događajima i uopšte mnogo je toga što se može pretvoriti u zanimljivu literaturu. Kako je onda moguće da ima toliko malo scenarija za stripove koji bi mogli da naprave proboj u svet kao naš autentični brend. Tema za diskusiju ili ne?
Uvek sam se divio ljudima koji umeju da ispričaju zanimljivu priču. Režiser John Millius je sebe uporedio sa onim sedim starcem koji mladima okupljenim oko logorske vatre pripoveda zanimljive priče i to je doživeo kao veoma važan posao u ispunjavanju patriotskih dužnosti prema svojoj otadžbini. Kultura pripovedanja priča je zaista oduvek bila izuzetno važan segment formiranja duha čitavih generacija. Pored knjiga Žil Verna, Karla Maja, H.G.Velsa, Konan Dojla i ostalih, obožavao sam pripovedačku veštinu Šarlijea, Kastelija, od novijih Van Hammea itd.
Ovaj naš prostor je toliko bogat mitologijom, istorijskim događajima i uopšte mnogo je toga što se može pretvoriti u zanimljivu literaturu. Kako je onda moguće da ima toliko malo scenarija za stripove koji bi mogli da naprave proboj u svet kao naš autentični brend. Tema za diskusiju ili ne?
Re: O ČEMU...
milandj3 ::...pričati u stripovima.
Naravno da je tema za diskusiju.
-Mogli bi da igramo na kartu naše mitologije, nešto od Srba mnogobožaca pa do prelaska u hrišćanstvo (neka atmosfera kao u Northlanders).
-Neizbežni vampiri, bilo u srednjevekovnoj Srbiji, ili ovamo, u vreme Savanovića. Nikakvi klišei, moderno ispričano, autentično, ali sa onim "starinskim" prizvukom.
- Glava šećera, Koštana ili pak Derviš i smrt bi mogli da budu neki naši Sharaz-de, Per bagdadskih pripovedača ili sl.
-Devedesete, priče o običnim malim ljudima, nešto poput Fell.
Za početak.
Nastavak sledi... :
manhunter- Domaćin
- Datum upisa : 20.12.2010
Broj poruka : 1318
ali i srednjevekovna srbija, pokrstavanje, pa nemanjici, zamkovi, manastiri, misterije, filozofija, vladari, seljaci, sveci, putnici, vitezovi....
uvek sam imao tako neku ideju, kada bih pravio strip neki bas orijentisan ka srpskoj istoriji, istrazivao bih taj period, i o tome pisao/crtao
uvek sam imao tako neku ideju, kada bih pravio strip neki bas orijentisan ka srpskoj istoriji, istrazivao bih taj period, i o tome pisao/crtao
Lord Vader89- Domaćin
- Datum upisa : 25.12.2010
Broj poruka : 2589
Lord Vader89 ::ali i srednjevekovna srbija, pokrstavanje, pa nemanjici, zamkovi, manastiri, misterije, filozofija, vladari, seljaci, sveci, putnici, vitezovi....
a đavolja varoš. zna li neko neku opipljivu misteriju vezanu za ovo mesto.
kad kažem opipljivu, mislim na nešto što ima neku težinu, neko opšte prepoznatljivo mesto koje može da se iskoristi kao središte priče.
pre nekoliko godina imao sam ovakvu nekakvu zamisao: Bombardovanje 1999. Jedan F16 biva zahvaćen nekakvom silom u rejonu iznad prokuplja, komande pobrljave, izgubi vezu sa avaksom bla, bla bla.
Pod okriljem noći snage bezbednosti pronalaze olupinu uništenog aviona i kako je pronadjeno nešto što mora biti klasifikovano kao vrhunska tajna, vlasti sklapaju sporazum sa kinezima da se pronadjeno sakrije na neutralnoj teritoriji dakle u ambasadi NR Kine. Neku noć posle toga kineska ambasada biva bombardovana. Sve optužbe se upućuju na račun SAD ali da li je baš tako. Kako bi se na vreme izbegao diplomatski skandal, Bela Kuća tajnim kanalima u Srbiju usred bombardovanja šalje tim stručnjaka na čelu sa Martijem Misterijom. Dobro, ne mora baš on ali mi je ambicija bila da uvalim neku priču Boneliju. A šta kažete za početak? :Ć2:
Pocetak obecava kao i u filmu Zvezdana kapija, sta ce dalje biti?
Poslednji izmenio culfis dana Čet 03 Mar 2011, 14:02, izmenjeno ukupno 1 puta
culfis- Zaslužan član
- Datum upisa : 23.12.2010
Broj poruka : 1167
culfis ::Pocetak obecava kao i u filmu Zvezdana kapija, sta ce dalje biti?
e pa to bih i ja voleo da znam. zvezdana kapija nas uvodi u nekakav izmišljeni ali prilično neinteresantan svet jer je od glave do pete izmaštan. Ja bih se pre odlučio za neku priču koja već postoji u mitovima i legendama odnosno ima neko uporište u kolektivnoj svesti. na ovim prostorima su živeli kelti sloveni, bilo je rimsko carstvo, vizantija, krstarile su vojske., mora da ima sijaset nekakvih legendi
na primer, kasteli je ceo koncept martija bazirao na atlantidi ali ona nije neka izmišljotina već legenda koja intrigira ceo svet odavno. Otuda i ima neku težinu
avatar nas na primer vodi na nekakav svet koji se zove pandora. šta je pandora, neka Kameronova privatna izmišljotina, čudna mi čuda.
tu bi naš zajednički drugar Nikola bio od velike korsiti pošto on dosta čita o tim stvarima jedino što je po tom pitanju orijentisan previše filosofski a manje komercijalno.
Zvezdanu kapiju sam pomenuo kao primer filma (scenarija) koji ima sjajan pocetak, ali je posle sve katastrofalno. Pitanje je koliko su na zapadu upoznati sa nasim autenticnim legendama, pre ce ih interesovati nesto internacionalno, sto kazes Rimljani, Huni i ostali
U miljeu NATO agresije na SRJ u Boneliju bi verovatno insistirali da se Srbi prikazu kao negativci...
U miljeu NATO agresije na SRJ u Boneliju bi verovatno insistirali da se Srbi prikazu kao negativci...
Poslednji izmenio culfis dana Čet 03 Mar 2011, 14:03, izmenjeno ukupno 1 puta
culfis- Zaslužan član
culfis ::Zvezdanu kapiju sam pomenuo kao primer filma (scenarija) koji ima sjajan pocetak, ali je posle sve katastrofalno. Pitanje je koliko su na zapadu upoznati sa nasim autenticnim legendama, pre ce ih interesovati nesto internacionalno, sto kazes Rimljani, Huni i ostali
a u miljeu optužbe dika martija...
Pazi ovo - Marti Ahtisari je izjavio da su Srbi nekvalitetan narod i dobio Nobelovu nagradu za mir!
Da ne skrecemo sa teme, slazem se da bi Nikola ovde dosta pomogao. MOzda bi Marti mogao da istrazije Atilu Hunskog?
Da ne skrecemo sa teme, slazem se da bi Nikola ovde dosta pomogao. MOzda bi Marti mogao da istrazije Atilu Hunskog?
Poslednji izmenio culfis dana Čet 03 Mar 2011, 14:04, izmenjeno ukupno 1 puta
culfis- Zaslužan član
culfis ::Pazi ovo - Marti Ahtisari je izjavio da su Srbi nekvalitetan narod i dobio Nobelovu nagradu za mir!
i Karl Marks je sredinom 19 veka izjavio kako ne vidi srbe i ostale slovenske narode u zajednici civilizovanih naroda pa smo opet tu. Psi laju , karavani prolaze. Tesla je povodom nobelove nagrade rekao: šta će mi Nobelova nagrada kad sam ja veći naučnik od njega.
prema tome ne bih se ja uznemiravao mnogo oko marti ahtisarija. Potrošna ličnost za kratkoročne ciljeve. Isti je takav i ovaj drugi Marti i njegovu trenutnu popularnost samo treba što više iskoristiti za teranje vode na našu vodenicu
jedino je bitan ovaj treći neprolazni Marti i njemu treba dodeliti neku kvalitetnu legendu sa ovih naših prostora da se bakće time
realno, treba da nam se j*e sta ceo svet zna od nase istorije, i da se pravi nesto sto ce zaintrigirati ovdasnji narod.
koliko u norveskoj ima domacih stripova, za koje niko s one strane grane nije cuo. (OK, nisu o istoriji i mitologiji, ali kak'e veze ima? tim i bolje, jer je ceo svet makar i laicki upoznat sa nordijskom mitologijom)
koliko u norveskoj ima domacih stripova, za koje niko s one strane grane nije cuo. (OK, nisu o istoriji i mitologiji, ali kak'e veze ima? tim i bolje, jer je ceo svet makar i laicki upoznat sa nordijskom mitologijom)
Lord Vader89- Domaćin
Ultras ::Puno zanimljivih tema, ali niko neće da otkriva "karte"
meni se recimo izuzetno dopao "Zduhać" onih momaka iz Trstenika.
Vrlo originalno i ako mogu da kažem vrlo smelo pošto su radnju smestili u srpsko selo u prvoj polovini dvadesetog veka.
jedino mi se nikako nije svideo crtež
milandj3 ::Ultras ::Puno zanimljivih tema, ali niko neće da otkriva "karte"
Vrlo originalno i ako mogu da kažem vrlo smelo pošto su radnju smestili u srpsko selo u prvoj polovini dvadesetog veka.
Alex je na forumu, gotov si
Ultras ::milandj3 ::Ultras ::Puno zanimljivih tema, ali niko neće da otkriva "karte"
Alex je na forumu, gotov si
zna on to, zna on to
Sve se da napraviti, ali samo treba naći izdavača! A izdavača koji ne bi samo prihvatili besplatan, ili skoro besplatan, strip ne možeš ni lupom da nađeš!
Takve projekte bi morale da podrže državne institucije, ali su one zauzete smišljenjem novih poreza pa nemaju vremena da se bave stripom!
Entuzijazam nije dovoljan!
Takve projekte bi morale da podrže državne institucije, ali su one zauzete smišljenjem novih poreza pa nemaju vremena da se bave stripom!
kobra- Special guest star
- Datum upisa : 25.02.2011
Broj poruka : 339
Crtež Zduhaća (i moj crtež uopšte) je svakako evoluirao od samih početaka bavljenja stripom...
do nešto skorijeg perioda
Alex- Domaćin
- Datum upisa : 18.01.2011
Broj poruka : 73
Alex ::Crtež Zduhaća (i moj crtež uopšte) je svakako evoluirao od samih početaka bavljenja stripom...
Hoćemo Zduhaća što više. Pa makar i u formi web stripa
Да, на жалостkobra ::Sve se da napraviti, ali samo treba naći izdavača! A izdavača koji ne bi samo prihvatili besplatan, ili skoro besplatan, strip ne možeš ni lupom da nađeš!
Ево, наш пример...
Конкурисали смо за доделу средстава из буџета Министарства за културу још крајем новембра.
Конкурс је трајао од 20. 11. 2010. до 20. 12. 2010.
Пазите сад ово:
РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЈОШ НИСУ ОБЈАВЉЕНИ !!!!
И о чему да причамо...
Они који су хтели да тим средствима нешто ураде, на пример, почетком априла, већ су остављени на цедилу иако је можда њихов пројекат заслужио пуну подршку државе
znam da je potencijalno glupo pitanje, ali ipak, moze li se negde pozvati, pitati...? :/
Lord Vader89- Domaćin
ha
ha
ha
svake nedelje, a...?
ha
ha
svake nedelje, a...?
Lord Vader89- Domaćin
Sta je radio kapetan Miki u Zoni 51?
culfis- Zaslužan član
Ultras ::Razgovor se ovako završava:
"Biće... biće krajem sledeće nedelje.
Tut, tut, tut ..."
Dal da se čovek ili da ....
Sve bih ja to suzavcem isterao iz onih buđavih kancelarija. Najviše me nerviraju one tetke sa brkovima i frizurama iz kasnih sedamdesetih. Ispred nje mašina iz drugog svetskog, mini-rešo i džezvica na njemu, pet-šest šoljica kafe, pepeljara koja se preliva i novi broj "Scandala".
manhunter- Domaćin
- Datum upisa : 20.12.2010
Broj poruka : 1318
Ljudi. Ja znam da sam mlad. I da me je pokupio ovaj "NOVI TALAS" tehnike. Te sam rastao od 1-7 goine uz Moćne RenDžere i Nindža kornjače, nešto malo uz stare bajke poput Baš-čelika itd... Posle je na red došla Zmajeva kugla i Warcrafr, a tehnika je išla dalje; sve sam manje čitao . Da ne lupam. stripovi su uvek tu bili s vremena na vreme i zavoleo sam Zagora i MR NO-a. Kada je Luxor objavio "Faktor4" i "Divlju magiju" bilo mi je drago. Bio sam dete ali sam verovao da će u Sbiji ponovo "oživeti" srećno doba za strip. Međutim to je propalo. Lik iz Luxora mi je rekao tužno-ljuto:: "JE#&GA nije išlo. Od tada sam rešio da se ja bavim stripom. PISAO sam, crtao. Probao mangu(sestra mi je bila isto navučena na to) pa zapadni stil. I na kraju sam shvatio da mi nešto ide od ruke. Pisanje! Od mnogih ljudi mogao sam da ono što zamislim da prenesem na papir. U početku je bilo grubo. Ali sam se polako izveštio. I trudim se da se još usavršavam. Prvi scenario sam predao Vladi Vesoviću, Rekao je da nije loše ,aaali treba naći ko će to da crta. To mi je problem. Kobra je u pravu. Neće ovo lako ići.
Prometej1990- Ističe se
- Datum upisa : 06.12.2012
Broj poruka : 289
Strana 1 od 2 • 1, 2
Strana 1 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu