forum.svetstripa.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Valerijan

Ići dole

Valerijan Empty Valerijan

Počalji od Ultras Čet 26 Maj 2011, 02:30

Piše: Zoran Đukanović

PARALELNI ŽIVOTI VALERIJANA

Valerijan Postscriptum097-01

Sudbina nekih stripova je da, umesto jednog, imaju paralelne živote. Jedan prelomljen kroz opštu čitalačku prizmu, drugi kroz kritičarsko određivanje ukupne vrednosti dela i načina kako i u kojoj meri se u njemu sjedinjuju scenaristička i crtačka vrednost, dok je treći rezultat načina na koji na njega reaguju uži krugovi stvaralaca, kolega. Disproporcija između ovih perspektiva naravno da je moguća. Dok jedne interesuju pre svega rezultati, efekti, bez obzira na njihovo poreklo i pozadinu, druge može da interesuje ono što se naziva „rešavanjem problema“, pozadina efekata, tehnologija sprovođenja priče. U ovom zanatskom uglu posmatranja, koji je za stvaraoca i te kako važan, ponekad proces postaje važniji od rezultata. To i nije toliko loše sve dok zanatski aspekt potpuno ne zaseni globalni rezultat, sve dok vrednost „izvođenja radova“ ne zameni vrednost dela samog.

Ovde se neću upuštati u potpuniju razradu razlika i komplementarnosti čitalačke i stvaralačke pozicije. Mogućnost paralelnih života jednog stripa služi mi kao tačka odakle krećem kada govorim o Valerijanu jer upravo je ovaj strip meni zanimljiv primer udavajanja javnog života jedne kultune tvorevine. Posmatran iz čitalačke tačke ovaj je strip svakako vredan pažnje, što ilustruju njegovi sjajni tiraži (makar u Evropi, ako ne Americi), ali na prvi pogled može da zbuni ukazivanje dubokog poštovanja od strane vodećih francuskih autora srtipa.

Pre no nastavim o Valerijanu, korisno je izneti neke osnovne faktografske podatke. Valerijan je debitovao u francuskoj reviji Pilote 1967. Godine. Rezultat je saradnje crtača Jean-Claudea Mezieresa (Žan Klod Mezijer, 1938) i scenariste Pierrea Christina (Pjer Kristen, 1938) koji se u Valerijanu potpisivao pseudonimom Linus. Christin je inače poznat kao scenarista stripova Enkija Bilala Krstarenje zaboravljenih, Kameni brod, Grad koji ne postoji, Falange crnog reda i Partija lova. Na ovim prostorima Valerijan je prvi put pojavio u splitskom Caku 1973. godine, a Stripoteka je počela da ga objavljuje od početka osamdesetih godina.

Valerijan Postscriptum097-02

Po osnovnim žanrovskim odrednicama Valerijan je spejs opera saobražena tipu francusko-belgijskih stripova „za decu i omladinu“, hibridnih tvorevina koje treba da premoste jaz između stripova za decu i stripova za odrasle. Glavni protagonisti su Valerijan i Lorelina, prostorno-vremenski agenti. Radnja je dislocirana na osnovu uvedene pretpostavke da je otkriveno trenutačno prenošenje materije kroz prostor i vreme. Inicijalno trenutak od koga se polazi u stripu je 2720. godina. Glavna svrha patroliranja prostorom i vremenom, dakle istorijom, je borba protiv onih koji su pokušali promeniti njen tok, kao i potraga za novim planetama sličnim Zemlji kako bi se osigurali i proširili uslovi za život.

Psihologija likova u Valerijanu je pojednostavljena. Valerijan i Lorelina su pomalo konvencionalni lutkasti imidži. Avantura se ipak više služi s njima nego što se u njima prelama i proživljava. To diktira i nevelike raspone izražajnosti njihovih lica koji svode Lorelinu na ljupkost i odlučnost i zbog nedovoljne tek naznačene motivisanosti ne dopiru dovoljno daleko od stereotipa. Valerijanov raspon je nešto veći: gnev-zadovoljstvo-čuđenje-trijumf i još ponešto psiholoških stanja pride. Evolucija njihovih karaktera je prisutna, ali za potpisnika ovih redova nikada dovoljno prevratnička da bi promenila početni utisak. Kostimografija je, međutim, u Valerijanu znatno bogatija. Egzotična je na način potpuno primeren spejs operi. Valerijan takođe, po logici žanra, obiluje čudnim bićima i futurističkim mašinama.

Složenost arhitekture koju otkrivamo u Valerijanu je već nešto što ozbiljnije remeti „srednju vrednost“ stereotipa. Čini se da nije toliko presudno ustrojstvo same arhitekture koliko tačaka posmatranja koje Mezijer bira prateći kretanje svojih junaka. Tu za mene počinju prave čari Valerijana.

Jedna od dodatnih neobičnosti je komponenta koju unosi Kristen pokušavajući da u strip za decu i omladinu unese sociopolitički kontekst. Srešćemo mi u Valerijanu diktature, potlačene klase, marginalne grupe, ekološku tematiku i daleke prizvuke feminističke tematike. Ipak, sve ovo figurira nesrazmerno pojednostavljenije naspram slojevitosti Kristenovih scenarija za Enkija Bilala.

Valerijan Postscriptum097-03
Mezijer, majstor rakursa

Pređimo sada na ono najvažnije u Valerijanu što ponekad promiče nedovoljno opaženo iz čitalačke pozicije fanova koji to više osećaju nego što su ga svesni, a što se i te kako uviđa iz pozicije crtača stripova. Reč je o Mezijerovoj vizuelnoj naraciji. Prostorno i grafičko situiranje figura otkriva u Mezijeru majstora crtačkog zanata. U tom pogledu Valerijan predstavlja za svoje vreme moderan spoj kanifovskog usmerenja i francusko-belgijskog stripa (naravno onog za već pomenutu decu i omladinu). Ako oprostimo Valerijanu izostanak suptilnijeg tkanja psiholoških odnosa, i uopšte značenja, videćemo da se vođenje priče u Mezijerovim rukama pretvara u vrsnu vizuelnu naraciju u užem smislu reči. Otud „crtačko-zanatsko“ čitanje Valerijana predstavlja veoma poučnu vežbu iz rakursiranja, rešavanja prostornih odnosa, perspektive i povremenog majstorstva u uspostavljanju crno-belih odnosa. Mezijer je crtač koga vole crtači stripa. Ovo su bili i te kako jaki razlozi koji su Mezijeru 1984. godine doneli Gran Pri u Angulemu.

O uticajima Valerijana na druge autore, uključujući filmske SF autore, pisano je mnogo, i to nije predmet ovog teksta. Ipak, jedan uticaj je za mene lično važan. Besonov Peti element spada među moje omiljene filmove. Bravado je gledalačkog eskapizma i vizuelne naracije, a nijednom ne vređa gledaočevu inteligenciju. Uticaj Mezijera na ovaj film bio je ključan, na njemu je uostalom radio kao konceptualni dizajner.

(Tekst je unekoliko izmenjen u odnosu na originalnu verziju
koji je objavila „Stripoteka“ br.886, Novi Sad, 3. 2. 1987)
Ultras
Ultras
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 17.12.2010
Broj poruka : 4503

http://mojacrvenazvezda.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Valerijan Empty Re: Valerijan

Počalji od Gil-galad Čet 26 Maj 2011, 12:40

Dobar tekst...

Valerijana sam jedva nešto malo čitao u Stripoteci, though.
Gil-galad
Gil-galad
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 31.01.2011
Broj poruka : 2104

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu