STRIP ZABAVNIK – MALI
+2
Osim
culfis
6 posters
Strana 1 od 1
STRIP ZABAVNIK – MALI
Vreme je zapodsecanje na jednu od legnedarnih strip revija. Startujemo od malog ka velikom; sa skenom korica, popisom stripova i tekstova (najinteresantnije tekstove cu takodje postaviti u elektronskoj formi) - uzivajte!
1 - INDIJANA DŽONS: Vrisak Afrike {Scenario: David Michelinie,Crtez: Kerry Gammill, Sam Dela Rosa, Joe Rosen, Bob Sharen}
IZVIDNIK ROD: Tragovi u snegu (YU) {Scenario: S.Obradovic, Crtez: J.Peternelj}
DR.ŽISTIS: Neznanac sa karnevala {Tekst: J.Ollivier, Crtez: R.Marcello}
RILE I GILE {Al Smith}
Tekstovi: Velikani 9. umetnosti: Nenadmasni Zir (Zan Ziro), Rene Gosini - Plodno stvaralastvo
Zanimljivi strip svet (Bojan Djukic)
1 - INDIJANA DŽONS: Vrisak Afrike {Scenario: David Michelinie,Crtez: Kerry Gammill, Sam Dela Rosa, Joe Rosen, Bob Sharen}
IZVIDNIK ROD: Tragovi u snegu (YU) {Scenario: S.Obradovic, Crtez: J.Peternelj}
DR.ŽISTIS: Neznanac sa karnevala {Tekst: J.Ollivier, Crtez: R.Marcello}
RILE I GILE {Al Smith}
Tekstovi: Velikani 9. umetnosti: Nenadmasni Zir (Zan Ziro), Rene Gosini - Plodno stvaralastvo
Zanimljivi strip svet (Bojan Djukic)
Poslednji izmenio culfis dana Uto 12 Jul 2011, 03:18, izmenjeno ukupno 1 puta
culfis- Zaslužan član
- Datum upisa : 23.12.2010
Broj poruka : 1167
Re: STRIP ZABAVNIK – MALI
2 - RILE I GILE {Al Smith}
LARAMI: Dolina ranceva (YU) {Tekst i crtez: Milan MIletic}
SUZI STRAJK: Ucena {Tekst i crtez: Terzino i Reggiani}
ZRIKI ŠVARGLA I ŠULE GLOBUS {Autor: Fransisco Ibáñez} (Mortadelo & Filemon)
Fransisco Ibáñez
Tekstovi: Velikani 9. umetnosti: Albert Uderco - Cutljivi genijalac, Bad Fiser - Otac Rileta i Gileta
Zanimljivi strip svet
Poslednji izmenio culfis dana Uto 12 Jul 2011, 03:09, izmenjeno ukupno 1 puta
culfis- Zaslužan član
3 - INDIJANA DŽONS: Kristalna smrt {Scenario: D.Michelinie, Crtez: K.Gammill, De la Rosa, P.Becton}
DR.ŽISTIS: Amok {Tekst: J.Ollivier, Crtez: R.Marcello}
MRKA I KRALJ TRPIMIR (YU) {Autor: Nikola Maslovara}
TUPAVZAN: Staza slonova (YU) {Autor: Nikola Maslovara}
GOGO {Tekst i crtez: M.Bukovac}
Tekstovi: Velikani 9. umetnosti: Sten Li - Liga superheroja
Zanimljivi strip svet
Poslednji izmenio culfis dana Uto 12 Jul 2011, 02:56, izmenjeno ukupno 1 puta
culfis- Zaslužan član
4 - LARAMI: Tragom Apaca (YU) {Tekst i crtez: Milan Miletic}
NIKOLINO: Nepobjedivi Gamba (YU) {Tekst i crtez: Ahmet Muminovic}
UNGL GUNGL (YU) {Tekst i crtez: NIkola Maslovara}
GILE I RILE {Tekst i crtez: George Breisacher}
GOGO (YU) {Tekst i crtez: M.Bukovac}
Tekstovi: Junaci 9. umetnosti: Rahan - Prvi gradjanin sveta, Veliki Blek - Neustrasivi Traper
Razgovor sa Mitrom Milosevicem autorom Luna Kralja Ponoci, Lun - Covek Akcije, Savremena bajka, Izgubljena opklada
Zanimljivi strip svet
Poslednji put izmenio culfis dana Uto 12 Jul 2011, 02:34, izmenio ukupno 2 puta
culfis- Zaslužan član
5 - GILE I RILE
NIKOLINO: Lijepa Francuskinja 2. epizoda (YU) {Tekst i crtez: Ahmet Muminovic}
DR.ŽISTIS: Tajanstvena misija {Tekst: J.Ollivier, Crtez: R.Marcello}
Tekstovi: Junaci 9. umetnosti: Talicni Tom - Kauboj cistog srca, Kapetan Miki - Rendzer decackog lica, Zagor - Duh sa sekirom
Scenarista izmedju koseva - Svetozar Obradovic
Zanimljivi strip svet
SCENARISTA IZMEĐU KOŠEVA
Čitaoci »Strip zabavnika« obraćaju nam se sa željom da čuju gde je i šta radi jedan od najboljih jugoslavenskih strlp scenarista Svetozar-Toza Obradović. Zato je u ovom broju sagovornik u novoj rubrici »Tražili ste — čitajte« upravo autor scenarija za »Poručnika Taru«, čijih ke dvadeset pet epizoda Izašlo u »Zlatnom klikeru«, »Kobru«, objavljenog u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj (kod nas u YU-stripu), licenciranog Bleka, a od prošle godine i stripovanog »Luna - kralja ponoći«, koji stiče brojnu publiku među jugoslovensktm ljubiteljima devete umetnosti.
Toza je još kao devetogodišnjak počeo da crta stripove zajedno sa svojim vršnjakom i drugom Branisiavom Kercem. Pošto je Bane bolje crtao, a Toza veštije baratao tekstovima, obojica su se opredelili za svoj budući poziv još te daleke 1959. godine.
I dan-danas najbolje sarađujem sa Banetom. Otkucam dvostruko manje teksta nego obično za opis sličice koju Bane treba da nacrta. Ne Istoj smo »tatasnoj dužini«. Za scenaristu je izuzetno važno da sarađuje sa crtačem koji je u stanju da primeti njegove eventualne propuste. Naravno, važi i obrnuto. Razgovor između crtača i scenariste je osnova dobrog stripa. Zato je vrlo nezgodno kada autori nisu u prilici da svakodnevno budu u vezi. Trenutno na mom scenariju radi Miša Markovlć koji živi u Nišu. Ako želi nešto da proveri, pozove me telefonom. Preko žice treba razjasniti koja strana, sličica, lik je u pitanju. Razgovor se otegne i na sat vremena, a nije isključeno da ni tada problem ne bude rešen.
Osim sa Banetom, volim da radim sa Brankom Plavšićem, Slbinom Stavkovićem, Goranom Đukićem.
Među našim Čitaocima veliki je broj onih koji maštaju o pisanju scenarija kao o životnom pozivu. Najčešće pitanje je: koju Školu treba završiti da se dobije zvanje scenariste?
Ukoliko nema ljubavi prema ovom poslu, talenta da se uđe u suštinu priče, radoznalosti i strpljenja da se odgleda i loš film, ni od doktora nauka neće postati dobar scenarista. Čitao sam mnogo, naročito Istorijske i avanturističke romane. Iz svakog filma koji sam gledao »ukrao« sam poneku »caku« upotrebljivu u stripu.
Postoji veliki problem sa literaturom iz ove oblasti. Koliko je dostupna onima koji ne znaju strane jezike?
U knjižarama je gotovo nemoguće naići m takvu literaturu. Preostale da čitaoci potraže u bibliotekama knjigu Luisa Hermana »Scenario za film i televiziju« i Teodora Elijeda »Kako napisati i prodati scenario«.
Lun u slici i reči
Naš sagovornik pisac je scenarija za prvu svesku stripa »Lun - kralj ponoći« koji više od godinu dana stiče poklonike u jugoslovenskoj publici. Poznato je da Lun, rođen iz pera Frederika Eštona (pseudonim novinara Mitra Miloševića) već više od dvadeset godina suvereno vlada u svetu domaćih avanturističkih pisanih romana. Kako su tekle pripreme za rad na scenariju za strip?
Pre nego što sam počeo da pišem, pročitao sam nekoliko romana o Lunovlm avanturama. Odmah sam video da crtani Lun, usled različitosti dva medija, ni u kom slučaju ne može da bude identičan pisanom. Razlog je Jednostavan: u romanu je pored nosećlh likova pojavi u proseku još četrdesetak lica, a strip te radi na svega šezdesetak tabli. Ako bi se veno pratila koncepcija pisanog romana, tek što bi upoznao jednog, čitalac bi naleteo na drugog gangstera i tako unedogled. U poslu mi je sugestijama pomogao i idejni tvorac Luna, Mltar Mlloševlć. Inače, samo je prva epizoda rađena po Istoimenom romanu »Lun - krali ponoći«. Za sve ostale sam Izmišljam avanture u koje ću smestlti čuvenog naučnika, njegovu Džejn, mornara Makfenona i novinara Artura Markinča.
Prvi u stripu i košarci
Svima je dobro poznato kakvi su i kako izgledaju Lun i njegova pratnja. Međutim, scenaristi i crtaču ostavljeno je na volju da odaberu kakve će kriminalce sukobiti sa neustrašivim naučnikom.
U svakoj epizodi pojavljuje se šef bande koji je po važnosti rame uz rame sa Lunom. Naravno, tu su i sporedne i epizodne ličnosti kojima treba udahnuti dušu. Nije svejedno da li je u pitanju mali nesigurni gangster ili bos koji iza sebe ima policiju. Zato skupljam likove iz raznih filmova i serija kao što Je nedavno prikazana »Gangsterska hronika«.
Neki čitaoci primećuju da u stripu Džejn uglavnom statira, mada je dobro poznato da je neposredno uz Luna u svim okršajima sa zločincima.
Normalno je da u procetu uhodavanja stripa likovi proživljavaju izvesnu evoluciju Jer Je potrebno vreme da te iskristališu i uobliče. U prvom trenutku akcenat Je bio na Lunu koji je unekoliko Izmenlo fizionomiju u odnosu na original (crni kostim poput Supermena).
Zanimljivo je da kao slobodni urrtstnik Svetozar Obradović nalazi vremena da se posveti sportu koji se izvanredno nadopunjuje sa stripom.
Od pre dve godine radim kao košarka¬ški trener sa pionirima i kadetima OKK »Slavlja—Univerzitet«. Pošto su 23. Juna na pokrajinskom takmičenju u Novom Sadu osvojili prvo mesto, moji pioniri pripremaju se za učešće na državnom prvenstvu koje će se održati najesen.
Poželimo Tozi još puno sličnih uspsha na sportskom polju kac i u svetu stripa.
Jovanka Stojićević
Poslednji put izmenio culfis dana Uto 12 Jul 2011, 01:05, izmenio ukupno 3 puta
culfis- Zaslužan član
6 - RILE I GILE
INDIJANA DŽONS: Cacapojanski idol {Tekst: David Micheline, Crtez: Dan Reed, Danny Bulanadi}
IZVIDNIK ROD: Srecna zvezda (YU) {Tekst i crtez: J.Peternelj}
SUZI STRAJK: Hulja {Tekst i crtez: Taito, Reggiani}
UNGL GUNGL: UNGL - GUNGL I Konjosaurus (YU) {Tekst i crtez: N.Maslovara}
Porodica KREMENKO
Tekstovi:
Zanimljivi strip svet: Kako stvaraju strip autori - Kejnov primer
Poslednji izmenio culfis dana Uto 12 Jul 2011, 00:57, izmenjeno ukupno 1 puta
culfis- Zaslužan član
7 - RILE I GILE
LARAMI: Put za Oregon (YU) {Tekst i crtez: MIlan Miletic}
UNGL GUNGL: Vatrosaurus (YU) {Tekst i crtez: Nikola Maslovara}
DR.ŽISTIS: Desperadosi {Tekst: J.Ollivier, Crtez: R.Marcello}
TUPAVZAN: Nokaut (YU) {Tekst i crtez: Nikola Maslovara}
GOGO
Tekstovi: Milan Bukovac - strip autor
Zanimljivi strip svet
Poslednji put izmenio culfis dana Uto 12 Jul 2011, 00:48, izmenio ukupno 2 puta
culfis- Zaslužan član
8 - RILE I GILE
INDIJANA DŽONS: Smrt na Amazonu {Tekst: David Micheline, Crtez: Dan Reed, Danny Bulanadi}
SUZI STRAJK: Svedok {Tekst i crtez: Terzino, Reggiani}
BLEK: Vecera (Rodijevi doživljaji) (YU) {Tekst i crtez: Nikola Maslovara}
TUPAVZAN: Šampion (YU) {Tekst i crtez: Nikola Maslovara}
KAMENKO (YU) IDILA {Tekst i crtez: Ivica Mitroovic}
Tekstovi: Zanimljivi strip svet - Diznijev ugled
Poslednji put izmenio culfis dana Uto 12 Jul 2011, 00:47, izmenio ukupno 2 puta
culfis- Zaslužan član
9 - Porodica KREMENKO
LARAMI: Opasne igre (YU) {Tekst i crtez Milan Miletic}
DR.ŽISTIS: Osvetnici {Tekst: Ollivier, Crtez:Marcello}
Tekstovi: Zanimljivi strip svet, Velikani 9. umetnosti: Dzon Birn
Poslednji put izmenio culfis dana Uto 12 Jul 2011, 00:29, izmenio ukupno 2 puta
culfis- Zaslužan član
10
KAMENKO: Vatrosaurus {Tekst i crtez Ivica Mitrovic}
Porodica Kremenko
NIKOLINO: U piratskom gnijezdu (YU) {Tekst i crtez Ahmet Muminovic}
DR.ŽISTIS: Lov na coveka {Tekst: J.Ollivier, Crtez:R.Marcello}
Tekstovi: Teks i na filmu, Drugi salon jugoslovenskog stripa, Djordje Lobacev - Legenda yu stripa (Zdravko Zupan)
Poslednji put izmenio culfis dana Uto 12 Jul 2011, 00:29, izmenio ukupno 2 puta
culfis- Zaslužan član
nastavak - sutra ...
culfis- Zaslužan član
Svaka čast, ali i predlog da pored naslova stripa staviš i autore...
Osim- Ističe se
- Datum upisa : 07.04.2011
Broj poruka : 132
Bice, a i dopunicu popis objavljenih stripova.Osim ::Svaka čast, ali i predlog da pored naslova stripa staviš i autore...
culfis- Zaslužan član
secam se malog strip zabavnika, dobro strip izdanje. Ja sam rodjen 1977 godine i strip zabavnik je uz zlatnu seriju i lms bio jedno od moih omiljenih izdanja.
fil korigan- Ističe se
- Datum upisa : 28.12.2011
Broj poruka : 235
Ja sam dosta brojeva velikog Strip zabavnika kupovao u dva primerka da bi rezao neke stripove i pravio neku svoju "biblioteku"fil korigan ::secam se malog strip zabavnika, dobro strip izdanje. Ja sam rodjen 1977 godine i strip zabavnik je uz zlatnu seriju i lms bio jedno od moih omiljenih izdanja.
Sećam se da sam broj 100 (Veliki Blek na naslovnoj) sam imao u tri primerka
Mali zabavnik sam samo čitao, nisam ga sakupljao.
Culfise, u šestom broju scenario za Izvidnika Roda, epizoda "Srećna zvezda" nije napisao Jelko Peternelj!
Znam to iz pouzdanih izvora!
Znam to iz pouzdanih izvora!
kobra- Special guest star
- Datum upisa : 25.02.2011
Broj poruka : 339
mali upad na temu posto mi je nekako tematski najbliza ovom o cemu hocu da pricam.
Procitah na s.com-u tekst vronskog2 o obnavljanju dnevnikove produkcije. Za pocetak to ce biti knjige ali ne iskljucuju se i pisani/crtani romani. Cenim da ovde ima vise ljudi bliskih izvorima informacija pa bih da cujem nesto vise
Procitah na s.com-u tekst vronskog2 o obnavljanju dnevnikove produkcije. Za pocetak to ce biti knjige ali ne iskljucuju se i pisani/crtani romani. Cenim da ovde ima vise ljudi bliskih izvorima informacija pa bih da cujem nesto vise
Iskreno, ja sumnjam u to (čudno zar ne, kada dolazi od Vronskog ) ali i ako budu pisani romani - to me apsolutno neće zanimati.milandj3 ::mali upad na temu posto mi je nekako tematski najbliza ovom o cemu hocu da pricam.
Prošlo je vreme (7-8. razred osnovne) kada sam dokoličario i čitao pisane romane.
Mislim da ozbiljnim izdavačima štampanje bilo kakvih pisanih romana predstavlja samo gubljenje energije.
Similar topics
» Peanuts, Mali-Veliki ljudi
» Blic strip
» MAKONDO najavljuje: Mali Nemo, Batalja, Ostati normalan - pretplata
» BABILON strip & video (www.babilon-strip.com)
» YU strip
» Blic strip
» MAKONDO najavljuje: Mali Nemo, Batalja, Ostati normalan - pretplata
» BABILON strip & video (www.babilon-strip.com)
» YU strip
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu