forum.svetstripa.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Gasa Seprtlja

Ići dole

Gasa Seprtlja  Empty Gasa Seprtlja

Počalji od Jasko Pon 10 Okt 2011, 08:35

Gasa Seprtlja  Ws1t88

Gaston je humoristicki strip belgijskog autora Andre Frankina (Spiru i Fantazijo). Nastao je 1957. godine. Strip se zasnivao na svakodnevnim gafovima Gastona (Gase) u novinskoj kuci za koju je radio. On je lenji i sklon izazivanju nevolja mladji referent  ;D. Gasine dogodovstine su dozivele veliki uspeh u Evropi i Svetu (te i u nas :P).

Integralno ime ovog junaka je Gaston Lagaffe. U Holandiji, Guust Flater. Spaniji, Tomás el Gafe. Argentini, Gastón Sequivoc. Norveskoj, Viggo. Danskoj, Vakse Viggo. Na Islandu, Viggó Viðutan . U Finskoj, Niilo Pielinen. Turskoj, Şapşal Gazi. I na svedskom, nemackom i grckom - Gaston :)

Prvo pojavljivanje Seprtlje u svetu, desila se u Spirouvom casopisu (Le journal de Spirou), 28. februara 1957. godine. Smatralo se samo da bi popunilo praznu stranu zurnala. Medjutim, na naslovnoj strani 1000. broja casopisa, Frankin je nacrtao 999 glava Spirua i jednu Gastona. U sadrzaju je bila cela strana samo sa Gasom. Od tada Gaston je imao svoje mesto u Zurnalu :)

Gasa se pojavljivao i kod svoja dva velika brata, Spirua i Fantazija. Publika ga je mogla prvi put zapaziti u stripu  Le voyageur du Mésozoïque (DN 2 - Putnik iz Mezozoika). To je scena kada on vozi biciklu i cita novine, istovremeno, po Sampinjaku, dok ga policajac pistaljkom doziva ;D

Sledece pojavljivanje je bilo u 11. albumu Spirua i Fantazije, Le gorille a bonne mine (LB biblioteka, verovatno sledeca 2012. godina). Moze se videti na pocetku sveske gde vozi biciklu, pali cigaru i prolazi kroz crveno svetlo. Tada ga zamalo udara Turbot 1, automobil Spirua i Fantazija. Na kraju stripa, opet ga srecemo, opet vozi biciklu (u suprotnom smeru jednosmerne ulice), opet srece Spirua i Fantazija, ali ga ovaj put udaraju kola ;D Preziveo je :P

Gasa se pojavljuje i u narednom 12. broju (DN 1 - Gnezdo Marsupilamija), sa znatno vecom rolom :)

U poslednjem Frankinovom radu na Spiruu, Panade à Champignac (DN 8 - Frka u Sampinjaku), Gasa ima glavnu ulogu u drugoj prici. U njoj, Gasa, iznenadjuje svog urednika i prijatelja Spirua za rodjendan cirkusim simpanzama (urnebesno ;D).

Gasa se (ne direktno) pojavljuje i u QRN sur Bretzelburg (DN 7 - VRC iz Perecburga). Spiruu u zatocenistvu misli na Gasu u jednom trenutku (pojavljuje se u vidu oblacica).

Tom i Zanri su, takodje, u serijalu Mali Spiruu, dva puta indirektno pomenuli Gasu.

Posle napustanja projekta Spiru i Fantazijo, Frankin se znatno vise posvetio svom cedu. To je bilo 1968. godine, 11 godina nakon Gasinog rodjenja.

U svojim dogodovstinama, Gasa je zaposlen u novinskoj kuci. On je tinejdzer u kasnim godinama koji nema tacan opis posla. Zna se, medjutim, da je on odgovoran za pisma citalaca. Lenj i usporen kada se treba odgovoriti na njih, i radan i euforican kada se prave svakakvi nepotrebni izumi :)

Likovi:
Gaša: naslovni junak. On ne mari mnogo za izgled, te tako uvek ima razbarušenu kosu, otrcani džemper i stare patike. Njegov posao u redakciji "Spiroa" je da odgovara na poštu čitalaca, ali zbog njegove sklonosti ka zabušavanju u stripu se često spominje zakasnela pošta na koju Gaša treba da odgovori. On više voli da provodi vreme majstorišući, praveći palačinke, dopisujući se sa drugarom Žićom koji radi u redakciji preko puta, ili jednostavno spavajući.

Žmurko: jedan od Gašinih kolega koji je sušta suprotnost Gaši: vredan je i voli svoj posao. Gaša ga često dovodi do ludila svojim otkačenim pronalascima ili neodgovaranjem na poštu. Često mu se dešava da bude žrtva Gašinih skalamerija.

Fantazio: lik koji je ovde samo sporedan, a koji dolazi iz Frenkinovih strip-albuma "Avanture Spira i Fantazija". Ispostavilo se da nije imao živaca da nazdire Gašu pa je umesto njega došao Žmurko.

Gospodin Dirko: direktor magazina "Spirou". Ne igra značajniju ulogu u stripu, i naravno, više puta je prikazan kako se izdire na Gašu zbog njegovih majstorija.

Gospo'ica Zorica: jedina od članova redakcije koja ne kritikuje Gašu već podržava svaki njegov novi projekat. To kumuje i tome što je blago zaljubljena u njega. I pored toga što gotovo svaki Gašin eksperiment propadne, ona i dalje ubeđuje i sebe i njega da su njegovi pronalasci revolucionarni.

Žića: Gašin prijatelj i kolega koji radi u redakciji magazina čija se zgrada nalazi preko puta Gašinog. S obzirom da mu radne navike nisu mnogo bolje od Gašinih, njih dvojica se često dopisuju, pričaju telefonom, a ponekad koriste trikove da bi zbunili svoje kolege, uglavnom one iz Gašine redakcije.

Gospodin Gužvić: biznismen koji treba da potpiše ugovor sa redakcijom "Spiroa". Mada nikada nije precizirano o kakvom je ugovoru reč, svaki geg vezan za njega se sastoji u tome da se sastane sa Žmurkom (ranije sa Fantazijom), ali Gaša, uvek nesvesno, nečim pokvari celu stvar, što rezultira time da gospodin Gužvić ode uvređen, razočaran, a neretko i izvrgnut ruglu, a od ugovora naravno nema ništa.

Ostali članovi redakcije: crtač, sekretarica, lektor i ostali, takođe često budu žrtve Gašinih majstorija.

U Jugoslaviji je, osim u revijama i casopisima, izlazio kao samostalni album u okviru izdavacke kuce Decje novine (8 albuma).
U Hrvatskoj izlazi u okviru izdavacke kuce Zagrebacka naklada.
Najavljen je i za srpsko trziste od strane Belog puta. Integrali su trebali da budu u knjizarama jos 2010. godine. Do danasnjeg dana Gasa Seprtlja nije nasao svoje mesto na policama. Nadam se da ce se to u skorijoj buducnosti promeniti :)
Jasko
Jasko
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 28.02.2011
Broj poruka : 283

Nazad na vrh Ići dole

Gasa Seprtlja  Empty Re: Gasa Seprtlja

Počalji od crow Sub 05 Nov 2011, 23:06

Srećom moj otac je imao nekoliko albuma koje smo ja i sesstra besomučno čitale ( i kupusale) dok smo bile male...nadam se da će nas Beli put u skorijoj budoćnosti obradovati :)
crow
crow
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 05.11.2011
Broj poruka : 959

Nazad na vrh Ići dole

Gasa Seprtlja  Empty Re: Gasa Seprtlja

Počalji od Snake Plissken Sub 05 Nov 2011, 23:37

Nada je ta na dugom stapu. Ali ko zna, mozda jednom i vidimo to izdanje.
Snake Plissken
Snake Plissken
Zaslužan član
Zaslužan član

Datum upisa : 06.06.2011
Broj poruka : 619

Nazad na vrh Ići dole

Gasa Seprtlja  Empty Re: Gasa Seprtlja

Počalji od Ultras Ned 06 Nov 2011, 01:26

@ crow, dobrodošla na forum smile

Evo oficijelnog sajta za novosti iz Gastonovog sveta:
(klikni na baner wink )

Gasa Seprtlja  Ayjyvo
Ultras
Ultras
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 17.12.2010
Broj poruka : 4503

http://mojacrvenazvezda.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Gasa Seprtlja  Empty Re: Gasa Seprtlja

Počalji od crow Uto 08 Nov 2011, 21:58

Hvala happy
crow
crow
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 05.11.2011
Broj poruka : 959

Nazad na vrh Ići dole

Gasa Seprtlja  Empty Re: Gasa Seprtlja

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu