forum.svetstripa.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Jean Tabary

Ići dole

Jean Tabary Empty Jean Tabary

Počalji od Ultras Ned 16 Okt 2011, 00:54

Jean Tabary: duhoviti majstor evropskog stripa

Jean Tabary Tabary

Ove godine ostali smo bez nekoliko velikih imena iz sveta devete umetnosti. Jean Tabary bio je jedan od njih. Jedan od vodećih evropskih autora i najznačajnijih predstavnika belgijske škole, sredinom prošlog veka doneo nam je neke od najpoznatijih humorističnih i avanturističnih likova kao što su Totoche i Iznogud. Ovom prilikom, osvrnućemo se na njegovo autorsko nasleđe i videti koliko je za života zaista mnogo radio ovaj umetnik.

Jean Tabary rođen je 5. Marta 1930. Godine u Stoklholmu u Švedskoj. Otac mu je bio violinista, te su on i njegova braća i sestre, kojih je bilo ukupno osam, odrasli u umetničkoj atmosferi, te i ne čudi što su gotovo svi članovi ove mnogobrojne porodice krenuli tim putem. Posle škole, mladi Jean odlučuje da upiše dizajn, a 1956. godine kuca na vrata komunističkog omladinskog magazina Vaillant. Urednicima ovog časopisa predložio je svoj humoristički strip Richard & Charlie koji je odmah bio prihvaćen.

Jean Tabary Iznogud_1

1958. godine on kreira jedan od svojih najpoznatijih likove, junaka koji je obeležio njegovo stvaralaštvo i koji se zove Totoche. Totoche i njegova družina bili su njegov prvi značajan uspeh. Prvih deset godina izaženja bili su odlično propraćeni od strane publike, a od 1966. do 1976. jednom mesečno je izlazio specijal. Sporedni likovi iz ovog serijala Corinne i Jeannot, 1966-te dobijaju istoimeni spin-off serijal. Iste godine kada je nastao Totoche, Tabary je osmislio još jedan strip pod imenom, Grabadu Gabalioutchou, iz kojeg će se roditi ideja o Tabaryjevom najznačajnijem strip serijalu, Iznogudu. Naime, glavni lik iz Grabadu Gabaliotchou kasnije je „pozajmio“ svoju siluetu nešto poznatijem Dilatu Larathu, vodećem liku serijala Iznogud. Iznogud je vremenom doživeo toliko veliku slavu da se sa pravom može smatrati jednim od najpoznatijih strip serijala današnjice (uz Asterixa, naravno). Duhovit, dovitljiv i sulud kakav je oduvek bio, Iznogud je lako pronašao put do publike, a jednostavnost i direktnost Tabaryjevog humora, promenio je imidž tadašnje francuske strip scene. Tokom sedamdesetih, Iznogud je, uz poneke izmene preveden na engleski jezik, a pojedini citati svrstali su se na listu popularnih izraza u francuskom jeziku.

Jean Tabary Kalif

Zajedno sa Renéom Goscinnyjem, autorom Asterixa, Tabary je 1960. godine kreirao strip Valentine Vagabond koji je pratio priču o nesvakidašnjim ljubitejima prirode, koji su ujedno bili i poetično nastrojeni beskućnici. Posle nekoliko brojeva, s obzirom da je bio zaokupljen svojim drugim serijalom, Goshinny napušta projekat, te Tabary nastavlja sam da radi na stripu.

1962. godine za magazine Record, Tabary i Goscinny stvaraju još jedan kultni serijal The adventures of Commander of the Faithful Haroun el Poussah, Caliph of Baghdad. Ipak slavni Iznogud ugurao se i u ovaj projekat, te se strip nastavlja sa njim u glavnoj ulozi. 1995. godine Iznogud dobija svoju televizijsku adaptaciju u obliku animirane serije koja je doživela nešto više od pedeset epizoda, ali nažalost nije duže potrajala.

Jean Tabary umro je 18. Avgusta u svojoj 81. godini. Za sobom je ostavio dva sina i ćerku, dok je njegova supruga preminula šest godina pre njega. Ipak, kao što to uvek biva sa popularnim umetnicima, njegov život ipak će se nastaviti kroz njegov rad, a njegov duh ostaće zauvek usađen u samu ideju Iznoguda, a to je, sve u svemu, ipak bila jedna zaista dobra ideja.

Jean Tabary Tabary-portrait
Ultras
Ultras
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 17.12.2010
Broj poruka : 4503

http://mojacrvenazvezda.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu