Sillage
+4
Lord Vader89
neomedjeni
prozirna senka
Ultras
8 posters
forum.svetstripa.net :: Revija svetskih stripova :: Evropski strip - Francusko-belgijska škola stripa
Strana 1 od 1
Sillage
Pronađoh na jednom forumu preporuku:
Jel čitao neko ?
Nekakva SF avantura. Glavna junakinja je odrasla na pustom planetu, pronasla ju je neka ekipa iz divovskog konvoja svemirskih civilizacija koji luta po svemiru i rjesava svakakve probleme. Odlican strip.
Jel čitao neko ?
Re: Sillage
Prebaciću neki tekstić u kom sam se malo pozabavio Brazdom nakon čitanja prva dva albuma sa jednog drugog sajta. Svideo mi se prilično strip.
Pročitao prva dva toma Silagge odnosno Wake, ujedno i jedina koja sam našao na netu. Dovršio i petu knjigu Bluberija, ali o njemu se već sve zna, pa neću pisati o njemu. Biće malecnih SPOJLERA, pa ako neko želi da pročita strip bez ikakvog predznanja, neka ovo preskoči.
Dobra space opera, definitivno. Za lik glavne junakinje Navis, inspiracija je očito potražena i pronađena u Tarzanu (pa i u Mogliju), ali Barouzov junak je poslužio samo kao početna tačka za razvoj lika i priče. I Navis zatičemo, na prvim stranama priče, kao jedinu predstavnicu ljudskog roda koja boravi u divljini, i njoj društvo pravi svojevrsni ekvivalent Čite, ima svoju Džunglu/planetu koju voli i štiti... i to je to. Silagge je strip promene, evolucije, kretanja napred, dok Barouzov junak teži očuvanju postojeće ravnoteže snaga/statusa kvo. Scenaristi nisu dozvolili Navis, niti su to planirali, da se začauri u tom obrascu, opasnost po dom - Tarzanova reakcija - povratak na staro, ona već u prvoj epizodo gubi i svoju Čitu i svoju Džunglu... pa preživljava i prilagođava se i nastavlja dalje.
Prvi album donosi i sukob dva interesantna motiva, ekologije i egzistencije, težnje za očuvanjem ono malo prvobitne, rajske lepote koju još nismo dotakli i preobrazili, nasuprot potrebi za očuvanjem golog života udruženoj sa cenom koju napredak zahteva da bude plaćena. U ovoj dilemi glas divljeg deteta iz džungle niko ni ne razmišlja da sasluša, oni kojima je egziszencija ugrožena imaju sasvim "prirodan" odgovor na ovu dilemu, a rukovodstvo Brazde, ogromnog konvoja Brodova koji jezdi kroz svemir i po kome je strip i naslovljen, nalazi rešenje koji može ostaviti gorak ukus u ustima. Utoliko je zanimljivo opažanje da prva epizoda priče i nema negativca u pravom smislu te reči. Madjestic, koji je usled potrebe da obezbedi novo stanište svom narodu posezao za svakim sredstvom koje mu je bilo pri ruci da svoj cilj ostvari za Navis je zločinac koji zaslužuje kaznu, ali za svoj narod je heroj koji je pretrpeo najveću moguću žrtvu za i zbog njih, čime je zadobio njihovo duboko poštovanje u vekovima koji slede.
Druga priča je upoznavanje sa novom okolinom, putujući sa Brazdom prebacujemo se iz prirodnog raja u nepregledne dubine svemira. Lagano i efektno, postavljena je pozornica za ono što sledi, predstavljeni glavni glumci, strane odabrane. Album Privatna kolekcija je samo most između onoga što je bilo i onoga što sledi. Glavni motiv priče je već više puta viđen, pa ga se neću doticati, ali vredi pohvaliti scenaristu koji je i pored toga uspeo da napiše veoma zabavnu priču. Buchet crta fenomenalno, milina je kako se lako prebacuje sa slikanja svemirskih brodova i tehnologije na motive džungle.
Pročitao prva dva toma Silagge odnosno Wake, ujedno i jedina koja sam našao na netu. Dovršio i petu knjigu Bluberija, ali o njemu se već sve zna, pa neću pisati o njemu. Biće malecnih SPOJLERA, pa ako neko želi da pročita strip bez ikakvog predznanja, neka ovo preskoči.
Dobra space opera, definitivno. Za lik glavne junakinje Navis, inspiracija je očito potražena i pronađena u Tarzanu (pa i u Mogliju), ali Barouzov junak je poslužio samo kao početna tačka za razvoj lika i priče. I Navis zatičemo, na prvim stranama priče, kao jedinu predstavnicu ljudskog roda koja boravi u divljini, i njoj društvo pravi svojevrsni ekvivalent Čite, ima svoju Džunglu/planetu koju voli i štiti... i to je to. Silagge je strip promene, evolucije, kretanja napred, dok Barouzov junak teži očuvanju postojeće ravnoteže snaga/statusa kvo. Scenaristi nisu dozvolili Navis, niti su to planirali, da se začauri u tom obrascu, opasnost po dom - Tarzanova reakcija - povratak na staro, ona već u prvoj epizodo gubi i svoju Čitu i svoju Džunglu... pa preživljava i prilagođava se i nastavlja dalje.
Prvi album donosi i sukob dva interesantna motiva, ekologije i egzistencije, težnje za očuvanjem ono malo prvobitne, rajske lepote koju još nismo dotakli i preobrazili, nasuprot potrebi za očuvanjem golog života udruženoj sa cenom koju napredak zahteva da bude plaćena. U ovoj dilemi glas divljeg deteta iz džungle niko ni ne razmišlja da sasluša, oni kojima je egziszencija ugrožena imaju sasvim "prirodan" odgovor na ovu dilemu, a rukovodstvo Brazde, ogromnog konvoja Brodova koji jezdi kroz svemir i po kome je strip i naslovljen, nalazi rešenje koji može ostaviti gorak ukus u ustima. Utoliko je zanimljivo opažanje da prva epizoda priče i nema negativca u pravom smislu te reči. Madjestic, koji je usled potrebe da obezbedi novo stanište svom narodu posezao za svakim sredstvom koje mu je bilo pri ruci da svoj cilj ostvari za Navis je zločinac koji zaslužuje kaznu, ali za svoj narod je heroj koji je pretrpeo najveću moguću žrtvu za i zbog njih, čime je zadobio njihovo duboko poštovanje u vekovima koji slede.
Druga priča je upoznavanje sa novom okolinom, putujući sa Brazdom prebacujemo se iz prirodnog raja u nepregledne dubine svemira. Lagano i efektno, postavljena je pozornica za ono što sledi, predstavljeni glavni glumci, strane odabrane. Album Privatna kolekcija je samo most između onoga što je bilo i onoga što sledi. Glavni motiv priče je već više puta viđen, pa ga se neću doticati, ali vredi pohvaliti scenaristu koji je i pored toga uspeo da napiše veoma zabavnu priču. Buchet crta fenomenalno, milina je kako se lako prebacuje sa slikanja svemirskih brodova i tehnologije na motive džungle.
neomedjeni- Zaslužan član
- Datum upisa : 26.06.2012
Broj poruka : 323
kupio ja od djoleta pre sto godina francuske albume
i guess what
ostali mi u beogradu....
i guess what
ostali mi u beogradu....
Lord Vader89- Domaćin
- Datum upisa : 25.12.2010
Broj poruka : 2589
Neko vreme nisam ni proveravao dokle je serijal stigao. Mislim da ima desetak albuma. Prva dva lako naći na engleskom, samo potražiš engleske naslove na Vikipediji.
Ako misliš na papirna izdanja na franačkom, onda stvarno šteta.
Ako misliš na papirna izdanja na franačkom, onda stvarno šteta.
Poslednji izmenio neomedjeni dana Uto 26 Jun 2012, 11:15, izmenjeno ukupno 1 puta
Takođe samo prva dva.
Nastaviću jednog dana, a voleo bih i da imam ovaj strip, u integralu npr.
Nastaviću jednog dana, a voleo bih i da imam ovaj strip, u integralu npr.
dessa- Ističe se
- Datum upisa : 23.01.2011
Broj poruka : 243
Verovatno svi znate da je Bookglobe počeo Sillage, ali je nekako sporo išlo...
neomedjeni ::Ako misliš na papirna izdanja na franačkom, onda stvarno šteta.
dada, "francuski albumi" = "albumi iy francuske na francuskom"
Lord Vader89- Domaćin
- Datum upisa : 25.12.2010
Broj poruka : 2589
Koliko sam shvatio, Sillage je nastavak od Navis, ja imam prva dva Navisa i sad neću počinjati Sillage dok ne završim Navis ali s obzirom na bookglobe, načekat ću se.
tinton- Ističe se
- Datum upisa : 13.10.2012
Broj poruka : 249
Znači, mukatinton ::Koliko sam shvatio, Sillage je nastavak od Navis, ja imam prva dva Navisa i sad neću počinjati Sillage dok ne završim Navis ali s obzirom na bookglobe, načekat ću se.
Sillage 1 i 2 su 395 dinara u Alan Fordu, kao i Navis 1.
Zlix- Domaćin
- Datum upisa : 12.06.2012
Broj poruka : 1293
džabe kad ćemo na završetak serijala čekati 25 god
Imrahil- Zaslužan član
- Datum upisa : 02.03.2011
Broj poruka : 312
To što kažeš stoji. Ali eto ako nekog zanima, da zna gde ima jeftino da kupi.
Zlix- Domaćin
- Datum upisa : 12.06.2012
Broj poruka : 1293
Ultras ::Znači, mukatinton ::Koliko sam shvatio, Sillage je nastavak od Navis, ja imam prva dva Navisa i sad neću počinjati Sillage dok ne završim Navis ali s obzirom na bookglobe, načekat ću se.
Nego šta
tinton- Ističe se
- Datum upisa : 13.10.2012
Broj poruka : 249
Zlix ::To što kažeš stoji. Ali eto ako nekog zanima, da zna gde ima jeftino da kupi.
ja bih rado uzeo, ali s obzirom da su samo tri objavili, a od ostalog nema ni naznaka, džabe
Imrahil- Zaslužan član
- Datum upisa : 02.03.2011
Broj poruka : 312
forum.svetstripa.net :: Revija svetskih stripova :: Evropski strip - Francusko-belgijska škola stripa
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu