forum.svetstripa.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

James Bond(Džejms Bond)Stripovi

Ići dole

James Bond(Džejms Bond)Stripovi Empty James Bond(Džejms Bond)Stripovi

Počalji od Desuparez Aporez Uto 03 Apr 2012, 22:42

James Bond(Džejms Bond)Stripovi JBCRTP

Na pojedinim našim stripovskim forumima,bilo je pitanje kojeg bi ste junaka(strip)voleli da vidite u izdanju nekog od domaćih izdavača?Dobar deo forumaša izjasnio se upravo za Bond-a.
Stoga da posvetimo ovu temu stripskom izdanju ove franšize i kažemo par rečenica...


1957 godine Daily Express kontaktirao je Ian-a Fleming-a,sa željom da njegove novele o James Bondu,pretoči u strip formu.Flemingu je ponudjeno 1500 funti po obradjenoj noveli,plus procenat od prodaje.Posle početnog odbijanja,plašeći se da će njegova dela izgubiti na kvalitetu ako se pretoče u strip,Fleming na koncu pristaje.
Da bi pomogao Daily Express-u da što vernije prenese njegovu zamisao Bond-ovog fizičkog izgleda,Fleming unajmljuje crtača koji je skicirao Bond-ov lik,po njegovim(Fleming-ovim) direktnim instrukcijama.Ilustrator John McLusky bio je,medjutim,drugačijeg mišljenja.Njemu se ovakav prikaz Bond-a,činio "predratnim"i zastarelim te je Bond-u "dodelio"više mačo(muževniji)izgled.
Prvi strip," Casino Royale" ,o ovom junaku izlazi od Jula do Decembra 1958 godine napisan od strane Anthony Hern-a,a ilustrovao ga je John McLusky.
U kasnijem periodu su skoro sve novele i kratke priče o Bond-u adaptirane u ilustracijama.
1966 Yaroslav Horak zamenjuje McLusky-ja.Ovaj serijal Bond stripova traje sve do 1977 godine u listovima Daily Express i Sunday Express.

Što se tiče stripskih adaptacija filmova o Bondu,bilo ih je nekoliko.

Po premijeri filma "Dr.No" 1962 godine izlazi i stripska adaptacija scenarija za ovaj film napisanog od strane Norman J. Nodel-a,izdata u Britaniji kao deo Classics Illustrated antologijske serije.Kasnije ovaj strip biva reprintovan i objavljen(DC Comics) u Americi 1963 godine.Ovo je bio jedan od retkih primera da britanski strip nadje publiku i u Americi i biva objavljen od strane izdavača ovakvog profila(DC Comics).
Uz premijere filmova "For Your Eyes Only" 1981 i "Octopussy"1983 godine,Marvel objavljuje i stripske adaptacije ovih filmova."Eclipse Comic" objavljuje adaptaciju filma"Licence to Kill"ali glavni glumac Timothy Dalton odbija da se adaptacija njegovog fizičkog izgleda koristi u ovom izdanju.
Od 1989 godine nova izdanja se konstantno objavljuju pod plaštom izdavačkih kuća:Marvel, Eclipse Comics i Dark Horse Comics.

U svakom slučaju zanimljiv,svima poznat junak,te kao takav sigurno zaslužuje da bude objavljen i u stripu(nadamo se jednom i na našim prostorima).

Izvor informacija Vikipedija:

http://en.wikipedia.org/wiki/James_Bond

http://en.wikipedia.org/wiki/James_Bond_comic_books