forum.svetstripa.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Gil Jourdan(Žil Žurdan)

Ići dole

Gil Jourdan(Žil Žurdan) Empty Gil Jourdan(Žil Žurdan)

Počalji od Desuparez Aporez Sre 04 Apr 2012, 21:59

Gil Jourdan.Belgijski strip "detektivskog" žanra,kreiran od strane Maurice Tillieux-a.Smatra se odličnom kombinacijom misterije,avanture,humora i remek-delom evropske strip umetnosti.

Gil Jourdan(Žil Žurdan) Giljourdan1premisresave

1956 godine belgijski strip(magazin) Héroïc Albums prestaje sa izlaženjem.Felix,avanture mladog detektiva sa naočarima nacrtane i napisane od strane Maurice Tillieux-a bile su jedne od "žrtava".
Kasnije,ovaj strip se ponovo pojavljuje u Spirou magazine pod imenom Gil Jourdan,ovog puta mladi detektiv je bez naočara.
Prvo pojavljivanje Jourdan-a bilo je u broju 962 i krajnje neobično.Naime,u epizodi,policijski inspektor Crouton izvodi iz zatvora poznatog provalnika Libellule-a,radi rekonstrukcije slučaja kradje na mestu zločina za koju je ovaj optužen.Libellule u jednom trenutku biva otet od strane mladića po imenu Gil Jourdan.Jourdan je privatni detektiv kome je očajnički potreban uspeh u rešavanju slučaja bande popaïne švercera,nadajući se da će mu Libellule-ove "veštine" pomoći u tome.
Nakon hvatanja švercera trio Jourdan, Libellule i Crouton nastavljaju saradnju na rešavanju drugih slučajeva koji ih odvode u razne krajeve sveta:od Francuske do Južne Amerike i Bliskog Istoka.
Libellule i Crouton pružaju u stripu malo opušteniju atmosferu,koja je u kontrastu sa Jourdan-ovim ozbiljnim ponašanjem.Omiljeno prevozno sredstvo Jourdan-a je Renault Dauphine koji često biva "žrtva"(slupan)prilikom raznih Jourdanovih avantura.U kasnijim epizodama(avanturama)kako njegova agencija napreduje kupuje Renault R17.Ponekad se ekipi u rešavanju slučajeva pridružuje i Jourdan-ova sekretarica ali više kao sporedni epizodni karakter.


Gil Jourdan(Žil Žurdan) Crpusculeru8

Glavni junaci u ovom stripu su:

Gil Jourdan

Mladi diplomirani pravnik iz Pariza lukav,ozbiljan i hladne glave.Nijedna misterija za njega nije misterija .U mnogim slučajevima njemu pripadaju najveće zasluge za rešavanje istih.
U početku,njegovi motivi nisu nužno pravdoljubivost,altruizam i sl.Naprotiv,angažovanje oko rešavanja slučaja bande švercera bila je,u stvari,odlična prilika da zaradi dobar novac.


Andre Papignolles alias Libellule(francuski za:Vilin konjic)

je bivši provalnik koji postaje Jourdan-ov pomoćnik.Jourdan nalazi njegove "veštine i iskustvo"koje je stekao tokom "karijere"provalnika vrlo korisnim.Libellule odiše sjajnim humorom.Medjutim,često je on jedini koji se smeje svojim odličnim šalama.

Inspektor Jules Annibal Crouton

Jourdan-ov policijski "kontakt".U prvim susretima sa Jourdan-om Libellue-om bio je predmet nekoliko ponižavajućih iskustava izazvanim od strane ove dvojice.Medjutim,on nije bio kivan zbog toga i nastavio je da ih prati i pomaže im u njihovim nadolazećim avanturama(slučajevima),čak preporučujući ih klijentima.Jourdan ga je okarakterisao kao "ekscentričnog,ne glupog"nakon što mu je u jednom navratu Crouton spasao život.

Queue-de-Cerise

je Jourdan-ova sekretarica koja često nudi pomoć Jourdan-u u rešavanju slučajeva.Kao i njen šef i ona je ozbiljne prirode i ima malo razumevanja za Libellue-ov humor.Govori devet jezika,a omiljeno prevozno sredstvo joj je motocikl.

Gil Jourdan(Žil Žurdan) Gjourdan

Kurioziteti:

U kontrastu sa npr.Tintin-om gde se Tintin-ove avanture dešavaju uglavnom na "čistim" lokacijama(kućama i sl.)Jourdan-ov "svet"je sačinjen mahom od prašnjavih kancelarija,prljavih ulica,vlažnih dokova i blatnjavih farmi.Brze i lude automobilske potere takodje su doprinele njegovom uspehu i popularnosti.
Nakon prvog pojavljivanja u Spirou magazinu Jourdan-ove avanture su kasnije objavljene u formi knjiga i omnibusa.Takodje u kasnijem periodu crtanje ovog stripa preuzima Gos dok Tillieux nastavlja da piše scenario.1978 godine Tillieux-ova tragična pogibija u saobraćajnoj nesreći dovodi i do konačnog prekida serije.U narednih deset godina objavljeno je više kratkih epizoda od strane raznih autora kao počast njegovom tvorcu i samom Jourdan-u.
Jourdan-ove rane avanture bile su početku zabranjene(cenzurisana) u Francuskoj zbog prikazivanja francuske policije oličene u liku inspektora Crouton-a kao nesposobne.Kasnije,Crouton postaje daleko efikasniji policijski službenik,iako malo spor pri zaključivanju. Ova zabrana je naposletku povučena
.

Izvor informacija Vikipedija:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gil_Jourdan

Desuparez Aporez
Desuparez Aporez
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 04.01.2012
Broj poruka : 273

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu