forum.svetstripa.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Mandrak Mađioničar (Mandrake the Magician)

Ići dole

Mandrak Mađioničar (Mandrake the Magician) Empty Mandrak Mađioničar (Mandrake the Magician)

Počalji od Desuparez Aporez Čet 05 Apr 2012, 22:46

Još jedan od poznatih-legendarnih strip junaka nastalih u mašti Lee Falk-a(Fantom).

Mandrak Madjioničar.Jedan od možda najzanimljivijih junaka prema svojim karakteristikama i profesionalnom opredeljenju.Zašto?
Mandrak nije superheroj u klasičnom smislu.Ne nosi masku,kombinezon,oružje.On je po vokaciji madjioničar,koji za borbu protiv zlikovaca koristi svoje madjioničarske trikove i sposobnost hipnoze.Čini da zlikovci dožive razne iluzije,prividjenja i opsene,da bih ih na taj način savladao.

Paradoksalno,Mandrak se od strane pojedinih ljudi i istoričara stripa smatra PRVIM superherojem.Nastao 1934(dakle,pre nego ostali poznati superheroji).U Mel Graff-ovim "The Adventures of Patsy"Mandrak i Fantom su okarakterisani kao prvi stripski superheroji.Evo šta npr. kaže istoričar stripa Don Markstein:Citat:
"Depending on how you define the term, Patsy's recurring rescuer, The Phantom Magician, may have been the first superhero in comics... Some people say Mandrake the Magician, who started in 1934, was comics' first superhero."

Mandrak Mađioničar (Mandrake the Magician) Mandrake1

Kao što rekoh,ja ne smatram tako,za mene je Mandrak jednostavno HEROJ(malo li je? )
Inače,Lee Falk je ovaj strip radio u saradnji sa Phil Davis-om kao ilustratorom,sve do Dejvisove smrti 1964 godine.Tada je Falk angažovao Fred Fredericks-a,sa kojim dalje saradjuje sve do svoje smrti 1999 godine.Frederick od tada nastavlja rad na ovom stripu i kao ilustrator i kao scenarista.

Kao i svi heroji ili superheroji i Mandrak ima svoje prijatelje,saradnike,pomagače u borbi protiv zločina,kao i svoje zaklete neprijatelje.Pa da pomenemo neke od njih:


Lothar(ne Mateus )je Mandrakov najverniji prijatelj i pomagač u borbi protiv zločina.Mandrak je upoznao Lotara tokom svojih putovanja po Africi.Lotar je bo "Princ Sedam Nacija"moćne federacije plemena iz džungle.Odrekao se prestola da bi pratio Mandraka u njegovim avanturama i borbi protiv zločina.Lotar se često karakteriše(u stripu) kao najjači čovek na svetu,sa izuzetkom možda Hojo-aMandrakovog kuvara i tajanstvenog "šefa" obaveštajne službe izvesne medjunarodne organizacije za borbu protiv zločina.(jbt.koja funkcija )
Jedan od prvih crnoputih heroja-boraca protiv zločina(što je u to vreme bila velika stvar i napredak)Lotar se prvi put pojavljuje zajedno sa Mandrakom 1934 godine,praktično od samih početaka nastajanja ovog stripa.Tada je bio portretisan kao nešto malo više od Mandrakovog sluge.Govorio je loše engleski jezik,nosio je fes,kratke pantalone i leopardovu kožu.Njegova snaga dolazi više do izražaja nego njegove intelektualne sposobnosti.Medjutim,kada je Fredericks preuzeo rad na ovom delu to se sve menja.Lotar je modernizovan,počeo je ispravno(odlično)da govori engleski jezik,a i njegov način odevanja se promenio.Doduše i dalje voli da nosi košulje sa printom leopradove kože .

Narda Princeza "plave krvi"evropske nacije Cockaigne pojavljuje se u drugoj Mandrakovoj priči.Uprkos što su se dopali jedno drugom na prvi pogled nisu se venčali sve do 1997 godine,kada je upriličeno trostruko,ekstravagantno venčanje:u Mandrakovom domu Xanadu-u,princezinoj domovini Cockaigne i "Koledžu Magije"Mandrakovog oca Theron-a.

Theron,Mandrakov otac(ne,to mu nije zanimanje )koji je dugo bio nepoznat samom Mandraku.Mandrakova majka je umrla ubrzo nakon rodjenja Mandraka i njegovog brata blizanca.Theron je "rektor "Koledža Magije (Collegium Magikos)negde u Himalajima.
Theron je starac od stotinu leta,najverovatnije zahvaljujući energiji moćnog Mind Crystal-a čiji je on zaštitinik.

Hojo već pominjani kuvar u Mandrakovom domu Xanadu-u.Takodje i tajanstveni šef obaveštajne službe izvesne medjunarodne organizacije za borbu protiv zločina,da dodamo i to da je odličan poznavalac borilačkih veština.Pomoćnik ovog pomoćnika je Jed.

Šef policije Bradley poznatiji samo kao "Šef"pomagao Mandraku u izvesnim prilikama,osnovao S.S.D.(Silly Stuff Dept.)-"odeljenje za blesave slučajeve"iliti neverovatne,paranormalne.Preteča Dosije-a X?

Magnon"najmoćniji Mandrakov prijatelj"Car milion planeta(Svjetski MegaCar? )ali i njemu je nekada potrebna Mandrakova pomoć.Magnon i njegova žena Carola imaju kćerku po imenu Nardraka.Ime je dobila po Mandraku i Nardi kao njihovo kumče
.
Lenore je Mandrakova mladja polusestra.Ona je svetski poznati istraživač.

Karma Lotarova devojka,afrička princeza.Radi kao manekenka-model.

Xanadu Mandrakov dom,visoko-tehnološka rezidencija opremljena najsavremenijim sigurnosnim uredjajima kao što su CCTV,"padajuće kapije(vrata)",sekcionalne(deljive)staze...


Mandrak Mađioničar (Mandrake the Magician) MandraketheMagician

Negativci:

Cobra Mandrakov najopasniji i najopakiji protivnik.Pojavljuje se od samog početka ovog stripa(prve priče).Poražen u jednoj epizodi 1937 godine,vraća se na scenu ponovo 1965.Ovog puta svoje lice krije iza zlokobne srebrne maske.Njegov glavni cilj je da se dokopa barem jedne od dve Kristalne kocke,moćnog artefakta koji stimuliše i povećava mentalnu energiju,čuvane od strane Mandrakovog oca Theron-a.Mandrak saznaje da je pravi Cobra-in indetitet u stvari Luciphor-Theron-ov najstariji sin.Ovo čini Cobra-u Mandrakovim polubratom.Uspeo je da ukrade jedan od dva Mind crystal-a sa Koledža Magije usled čega je postao veoma moćan.Kasnijih godina Cobra odbacije svoju srebrnu masku i rekonstruiše lice uz pomoć plastične hirurgije.Često ga,u zlim namerama, prati verni pomoćnikUd.

Derek Mandrakov brat blizanac.Fizički veoma slični,ali po moralu i etici "dva su sveta različita ".Dereka zanimaju samo novac i žene da bi postigao željene ciljeve rado (zlo)upotrebljava svoje magične moći.Mandrak je više puta bezuspešno pokušavao da "razoruža" Dereka od njegovih magičnih moći.

The Clay Camel,pravo ime Saki je majstor prerušavanja.Sposoban je u sekundi da preuzme lik željene osobe.Ime mu potiče od simbola koji ostavlja na mestu zločina-male glinene kamile.

The Brass Monkey, kćerka Clay Camel-a sa sličnim talentom za prerušavanje.

Aleena the Enchantress bivša Mandrakova prijateljica sa Koledža magije,razmažena zavodnica koja koristi magiju isključivo za svoju ličnu korist.Pokušava da osvoji Mandrakovo srce,a kada u tome ne uspe,stvara probleme.

8 stara i vrlo moćna kriminalna organizacija čiji koreni sežu do srednjeg veka.Smatrana rasformiranom i neaktivnom,više kao legenda,mit,Mandrak otkriva da to nije baš tako.Poznata po tome što njeni članovi često uključuju broj 8 u svoje zločine ili ga ostavljaju kao simbol na mestu zločina.Organizacioni sistem im je na principu Oktopoda.Njegovih osam krakova(štabova)nalaze se širom sveta i jedna glava poznata kao Octon sumorni i misteriozni lik(vodja?)koji se pojavljuje samo kao slika na kompjuterskom ekranu.Tokom godina Mandrak je uspeo da uništi ove štabove jedan po jedan,čak u jednoj epizodi Octon iz 8 se navodi kao Cobra.

Ekardnam"šatrovački"Mandrake je Mandrakov zli brat-blizanac koji postoji sa one strane ogledala.Kao i njegov svet gde armije vode redovi,a generali se bave banalnim poslovima npr.liftboj
Ekardnam je sušta suprotnost Mandraku.Njegova priroda je zla i izdajnička,i u skladu sa tim koristi svoje magične moći.

The Deleter možemo prevesti kao "Brisač"je najneobičniji,najbizarniji Mandrakov neprijatelj.U pitanju je vanzemaljski plaćeni ubica koji"briše"svoje mete.Ipak,on poseduje izvestan Kod časti koji zahteva pravdu za svakoga ko pokuša da ga prevari u ugovorenim poslovima.


Sada malo o stripovima o ovom junaku.Glavno pojavljivanje ovog stripa je bilo u dnevnim kaiševima novina,ali se pojavljivao i u posebnim izdanjima:Dell Comics-a,King Comics-a,Marvel-a...
Takodje objavljivan i u ovim zemljama: Britain, Australia, Brazil, India, France, Spain, Italy, Yugoslavia, Germany, Norway, Denmark, Finland, Turkey and Sweden.
Kod nas je objavljivan u mnogim varijantama:kao posebno izdanje,u raznim strip-revijama,Politikinom Zabavniku...
Meni lično najdraže izdanje objavljeno kod nas je u Biblioteci "Nostalgija" Dečijih Novina.Luksuzno,obimno,tvrdokoričeno izdanje.


Mandrak Mađioničar (Mandrake the Magician) MandrakeMagician

Kurioziteti:

Postoje izvesni radijski programi posvećeni ovom junaku kao što je npr."Mandrake the Magician" emitovan u periodu 1940-1942 tri do pet puta nedeljno na radio stanici MBS.

Takodje i televizijska serija pod istim nazivom emitovana 1939 godine u 12 epizoda.
Zanimljiva je i činjenica da je veliki Federico Fellini,bliski Falk-ov prijatelj,želeo da snimi film o ovom junaku davne 1960 godine.
Da pomenemo i mjuzikl "Mandrake the Magician and the Enchantress"nastao kasnih 70-ih godina prošlog veka na Lenox Arts Festival-u u Massachusetts-u.


Izvor svih ovih informacija je Vikipedija:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mandrake_the_Magician

Zaključak?Nema se ništa posebno reći,osim mali apel:Dajte šansu ovom junaku.Ako ne zbog zanimljivosti i aktuelnosti,onda zbog značaja koji ovaj strip ima za celokupnu Strip umetnost.
Voleo bih da se jave i stariji poznavaoci devete umetnosti i daju neki svoj komentar o ovom junaku.
Do čitanja...


Desuparez Aporez
Desuparez Aporez
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 04.01.2012
Broj poruka : 273

Nazad na vrh Ići dole

Mandrak Mađioničar (Mandrake the Magician) Empty Re: Mandrak Mađioničar (Mandrake the Magician)

Počalji od perikle Sre 16 Maj 2012, 05:04

Mandrak mi je jedan od omiljenih junaka odnosno stripova i sećam se da su krajem 80-ih i početkom 90-ih Dečje novine izdavale "Mandrak magazin" u kome su se smenjivali Mandrak i Fantom u svakom broju.

perikle
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 15.02.2012
Broj poruka : 268

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu