forum.svetstripa.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tupko

Ići dole

Tupko  Empty Tupko

Počalji od Ultras Pet 06 Apr 2012, 09:38

www.happynovisad.com predstavlja:

Večite mudrosti jednog malog Tupka

Tupko  Tupko


Izdavačka kuća Vedis pred kraj prošle godine objavila je jedinstven album u kojoj su sabrani svi radovi Nedeljka Dragića, kultnog animatora i filmskog stvaraoca, a vezani za njegovog neodoiljivog lika Tupka. Od početka aprila, ovo je izdanje moguće kupiti i u našoj zemlji i to zahvaljujući knjižari Beopolis.

Naime, pre nekoliko dana u Beogradu je održana promocija ovog, kao i još jednog specijalnog bibliografskog albuma "Tupko". Bibliografsko izdanje "Tupka" štampano je u ograničenom tiražu - 99 kopija, a svaki primerak je "overen" svojeručnim potpisom Nedeljka Dragića. Ovo izdanje je posvećeno 40. godišnjiici Grand Prixa koji je Tupko osvojio na Međunarodnom festivalu stripa u Montrealu 1971. godine.

Tupko  Tupkopromocija001 Tupko  Tupkopromocija002

"Tupko" je svoj život započeo godinu dana ranie u "Večernjem licu", ali je ubrzo postalo očigledno da će Dragić sa ovim stripom daleko dogurati. Već dokazani majstor animacije nije se zadržao samo na ovakvim projektima, te je istovremeno nastavio da radi na svojoj filmskoj karijeri. O njegovim filmskim uspesima uveliko je već pisano, ali bi trebalo spomenuti da je već 1972. godine kratkim animiranim filmom "Tup-tup" osvojio nominaciju za najprestižniju od svih filmskih nagrada - Oskar.

Iako postoje izjave da "Tupko" predstavlja svojevstan Dragićev "izlet" u svet stripa, ove konstatacije su daleko od istinitih, s obzirom da je ovaj umetnik ostavio neizbrisiv trag u domenu ilustracije i karikature na području nekadašnje SFRJ, pa tako i većeg dela Evrope.

Iako njegovo ime dugo nije bilo prisutno u javnosti, sa zadovoljstvom možemo primetiti da su prošle godine u vrlo kratkom vremenskom intervalu objavljena čak dva albuma njegovih radova. Tako je uz "Tupka", svetlost dana ugledala i kolekcija njegovih stripova pod nazivom "Jedan život od iluzije do demokracije" i to u izdanju zagrebačke Prosvjete.

Tupko  Tupko2

"Tupko" je jedan od onih stripova koji će vas sigurno vratiti kroz vreme u period kada je pogled na svet daleko vedriji, pa čak i naivniji nego što je danas. Uživajte!

Ultras
Ultras
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 17.12.2010
Broj poruka : 4503

http://mojacrvenazvezda.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu