forum.svetstripa.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od Mhejl Pon 21 Maj 2012, 02:14

Што се више упознајем са радовима јапанског аутора Гоа Нагаија, утолико више схватам колико је његов утицај био пресудан у формирању многих модерних праваца манге, првенствено оних мрачнијих и озбиљнијих тоном. Након његовог "Ђавола", који је заувијек помјерио границе експлицитног у стрипу и поставио сцену за остварења попут "Паразита" Хитошија Ивакија и низ других, модерних јапанских хорор-стрипова, којима тешко да има равних на свијету (мада и старија продукција - првенствено Казуо Умезу и Хидеши Хино - немају равне конкуренције), на ред долази и питање "Насилног Џека", стрипа-утемељивача пост-апокалиптичног поджанра манге (излазио је седамдесетих).

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Wk0gba

У ствари, овај серијал вјешто користи јапански страх од природних катастрофа, и вјечиту опасност "ватреног прстена Пацифика", као полазну тачку једног врло реалног, убејдљивог сценарија. Шта се десило? Први том приказује велики догађај након кога Јапан никада нећ бити исти - највећи земљотрес двадесетог вијека, паклено искушење које ће уништити највећи дио Канто области, и мегаполис Токио претворити у огромни град духова. Првих десетак поглавља у овај свијет улазе кроз очи дјечака, тек једног од актера трагичне позорнице стрипа, и приказују кључни моменат катастрофе - патње преживјелих, њихову борбу за преживљавањем, џиновске ватре које дивљaју, лавине, огромне таласе што руше све пред собом... човјек је изгубио борбу против природе, и једина му је нада да се утиша, склупча и замукне, барем док њен бијес не прође и затишје не наступи. Ријетко кад сам читао стрип овакве напетости; ужас и паника једног дана који се нагло претворио у трагедију епских размјера су приказани невјероватном снагом. Као и у "Ђаволу", Нагаи приказује потпуно распало друштво, и, као и увијек, постоје силе које би га одржале таквим и деспотски владале... али и друга моћ, која мјестимично расте и слаби, но испуњена жељом за обновом, новим животом, и прије свега - очувањем људскости. А сами су, јер је читав разрушени Канто напуштен од остатка Јапана, који је нашао да је лакше затворити се у нетакнуте крајеве и наставити свакодневницу као да некадашње срце земље више не постоји. Социјална критика слабости сржи друштва која се најјасније осликава на његовим отпадницима, изгнаницима, и периферном живљу - "Насилни Џек" је, између осталог и то.

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) 345jxtw

Стрип је, јелте, насилан, као што сте већ "наслутили". Јако, јако насилан и бруталан у приказивању свих људских гадости. Није ми било лако читати га, нарочито одређене дијелове. Насиље поприма још бизарније размјере када Нагаи одступа од дотадашњег, прилично реалистичног тона, и представља нам главног јунака; Џека, два метра високу људину, непојмљивог џина за јапанска мјерила, човјека неизмјерно снажног и трвдоглавог, анти-јунака који као да је ишетао из неког модерног вестерна (први том је омаж шпагетијима - један од полусрушених градова је обновљен грађевинама у стилу ових филмова, како бои житељи нагласили своју издвојеност од остатка Јапана). Питања се нижу - ко је он заправo? Мотиви, поријекло, планови... непознати, мада се полако откривају. Једно је сигурно: насилна снага Џека усмјерена је против оних који чине насиље и уживају у болу других, који су изгубили сваки морални компас, не против ријетких невиних и недужних. Баш као Акира Фудо у "Ђаволу", он је брутално оружје против сила таме и хаоса - који употребљава њихове методе врло ефикасно.

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) 35cmkk3

Неке ствари су преведене на енглески, нек нису. Главна линија приче, у којој се бори са Краљем Смећа, моћним и бескрајно оригиналним притивником, није у цјелости, нажалост. Међутим, почетак приче, то јест поглавља о самом земљотресу - јесу, као и низ других мањих прича које се могу читати потпуно самостално, мада склопљени заједно дају један сложени континуитет. Ипак, мислим да је и тренутни избор сасвим довољан да се увјерите у огромну вриједност овог дијела. Није за свакога истина - али, уколико волите овакве теме и спремни сте да окусите нешто другачије, снажно, сирово, пробајте. Ја се нисам покајао ни у једном тренутку.

Да закључим: сјајна, сјајна ствар. Преиспитивање људскости и њених граница, "кулерски" акцић за све љубитеље екстравагантног претјеривања, борба за пропаст или искупљење читаве једне заборављене земље, прича о преживјелима... тс, тс, манге могу бити толико ствари одједном.

(Све преведене скенове можете наћи на сајту mangatraders.com, напомињем. wink))

П.С. Иначе, овај серијал је повезан са "Ђаволом" на врло сложен начин. Серијал се завршио - ако нисте читали или планирате да почнете, НЕ НАСТАВЉАЈТЕ! - Апокалипсом, међусобним истријебљењем демона и преосталих људи. Завршни кадар јесте слика неба, испуњеног анђелима, који се спуштају на земљу. Е, свијет "Насилног Џека" се тумачи као изнова креирана Земља "Ђавола", са тиме што је сам Џек заправо Акира, а и други ликови су нешто другачије верзије себе самих. Но, то ће бити битно једино пасионираним љубитељима манги и опуса Гоа Нагаија... happy

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) 308vfch
Mhejl
Mhejl
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 09.02.2011
Broj poruka : 254

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od Ultras Ned 10 Jun 2012, 12:19

Брате, када ти саставиш причу о стрипу - ја као да сам прочитао цео стрип.
Хвала!
Ultras
Ultras
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 17.12.2010
Broj poruka : 4503

http://mojacrvenazvezda.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od Mhejl Čet 15 Nov 2012, 09:49

Dakle, dobre vijesti - moje očajno iščekivanje novih prevoda ove mačo-zaraze od stripa je završeno! Grupa "Happy Scans" je konačno odmakla dalje od prvog, uvodnog toma, objavivši novih 270 strana stripa, koje zaključuju "Slums of Canto" liniju priče, odnosno prvi susret sa Slum Kingom (kakav hiper-trofirani negativac!, ponoviću), Džekom i mladim Takumom, za koga je scenarista, očito, spremio vrlo zanimljivu sudbinu ("i to je bio prvi korak ka njegovoj vlasti, kao novi vođa Kanto pustare..."). Ukoliko je neko zainteresovan za nabavku, neka mi pošalje privatnu poruku.

Još bolje, skenslacijska grupa nastavlja sa radom na serijalu - objaviće "Pakleni vjetar", koji ide odmah poslije dosada prevedenog materijala - iako je on već odrađen u "režiji" anonimnih prevodilaca. Ah, sujete... no, nakon toga (stvar je već prevedena, rekoše mi), nastavljaju sa morem neprevedenih epizoda. Epizodna struktura "Nasilnog Džeka", koja nerijetko rezultuje repeticijom i zamorom čitaoca ukoliko to sve čita "u cugu", je uslovila da dosadašnji radovi na serijalu budu vrlo stihijski i parcijalni. Dosta samostalnih epizoda je prevedeno, no glavna okosnica serijala ostaje netaknuta, ne još dugo, nadamo se.

A sada o samom pročitanom materijalu, koji sam morao dovršiti čim sam završio nabavku. Nagaijeva naracija ima dosta mana sama po sebi, i tačno se vide neki nevješti potezi pripovjedača fiksiranog na zapaljivu formu i svoje opsesivne motive: no, on te mane ne uspjeva da sakrije tek u kasnijim, sve slabijim i slabijim, radovima. Ovo... funkcioniše, itekako, i jedna sirova snaga, na koju mora reagovati čitalac, ponirač u nepoznato, željan priča koje su prividno distancirane od stvarnog života, a opet u svojoj strukturi nose jedinstvenu i uzbudljivu viziju istih dilema sa kojima se i sam susreće - u daleko manje dramatičnoj formi, naravno. Tako i "Nasilni Džek", na over-the-top, mačo način, usijane glave i naglih scenarističkih rješenja (najčešće u vidu koljačine od desetak strana - prava deus ex mašina!), obrađuje problem nasilja i reakcije na isti. Slično kao i u "Devilmanu", koji ostaje neprevaziđen... ali, "Devilman" prikazuje pad ljudskog društva u novom, opasnom okruženju koje nije "propisano" društveno-moralnim konvencijama, uslijed čega dolazi do regresije na ranije stanje divljaštva, paranoje i mentaliteta rulje. Svijet "Nasilnog Džeka" je već pakao - stvoren prirodnim uslovima, jednom ogromnom kataklizmom koja nas asocira na neke maštovitije opise božjih kazni u Starom zavjetu; i ljudska svijest se prilagodila njihovom novom "društvenom bitku". Dokle se prilagoditi, da li je moguće postaljati nepremostive granice našim akcijama kada je sopstveni život ulog, nasilje koje psihički oštećuje i kalja i onoga koji ga koristi zarad odbrane, i besmislenost pacifizma kada imamo nešta za izgubiti... jake moralne dileme su osnovna nit serijala - a Džek je jedan vid, ekstremnog i preuveličanog, odgovora na iste. Boriti se protiv zla - zlom, to jest ubijanjem i povrijeđivanjem, kao jedini način da se živi uspravne glave, štiti ono najbolje u sebi i drugima, poput jednog suštinskog jezgra naše ličnosti, koje ne smije biti dotaknuto spoljnim nužnostima... iako zastrašujuća, naročito za oniske Japance, iracionalna i nepredvidljiva pojava, Džek jeste i biće, i personifikacija nade svih potlačenih koji žele zaštitnika, figuru koja će protresti sve silnike ovoga svijeta i do nogu ih potući, slomiti njihov agresivni ego na sopstvenim terenima - nasilju, poniženju, nametanju svoje volje... Da, ali i naš "junak" postoji kako bi probudio često uspavanu iskru otpora neo-robova, i žudnje za pravednijim, čovječnijim svijetom, koja će načiniti prvi korak, i omogućiti njegovo djelovanje, opravdati jednu tako krvavu i agresivnu egzistenciju... baš kao što Fudiou Akira krvavim pirovima svoje demonske forme pripisuje viši cilj odbrane najboljih elemenata čovječanstva.

Par puta sam se zaista naježio. Nagaijeva dinamika je često izrazito čudna, ali efektna. Osjećanje velike borbe, pred tvrđavom, je nešto što treba iskusiti. Auh.

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) 17zvau

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) 23ud5ac
Mhejl
Mhejl
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 09.02.2011
Broj poruka : 254

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od wele Čet 15 Nov 2012, 12:02

Zanimljiv tekst,kao i uvjek.
Ovih par kadrova što si postavio su savršen primjer zašto kod mene mange imaju prednost nad drugim stripovima-priča i crtež se nadovezuju i prate jedno drugo.Ono što mi "smeta" (pogotovo) kod Italijana je ta njihova potreba da nam svaki kadar dodatno pojasne.Nego,da ne skrećemo,Džek mi još nije došao na red,trenutno sam zaokupljen nekim Bonelijima i odličnim Miraclemanom wink
wele
wele
Zaslužan član
Zaslužan član

Datum upisa : 06.10.2011
Broj poruka : 383

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od Mhejl Čet 15 Nov 2012, 23:43

Dobro si objasnio tu povezanost crteža i priče, Vele. I ja sam često razmišljao o tome. To je, na vrlo zanimljiv način, i tema ovog Ridiculusovog teksta, pa baci pogled ako imaš živaca - meni je pomogao da shvatim dosta stvari, pa i ono "zašto me mange toliko privlače i toliko lako čitaju":
http://www.upps-sajt.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1197&Itemid=48

"Miracleman", je, uz Vendetu, definitivno moj omiljeni Mur. happy Samo, na nekim mjestima je engleski užasno težak - a ni epizode na sredini serijala nisu najsrećnije skenirane. Šta ćeš.
Mhejl
Mhejl
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 09.02.2011
Broj poruka : 254

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od wele Sub 15 Dec 2012, 11:04

Dzek je,po ovome sto sam do sad procitao,mnogo dobar strip coffe happy
wele
wele
Zaslužan član
Zaslužan član

Datum upisa : 06.10.2011
Broj poruka : 383

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od Prometej1990 Pet 21 Dec 2012, 06:00

Jel neko zna nešto o Go Nagaievom Devilman-u?
Prometej1990
Prometej1990
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 06.12.2012
Broj poruka : 289

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od wele Pet 21 Dec 2012, 10:57

Prometej1990 ::Jel neko zna nešto o Go Nagaievom Devilman-u?
Cu zna li,Mhejl ga zna napamet :P
ja ga jos ne procitah(mogao bih ovih dana,dobro me podsjeti)
wele
wele
Zaslužan član
Zaslužan član

Datum upisa : 06.10.2011
Broj poruka : 383

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od Mhejl Pet 21 Dec 2012, 11:18

Hehe, pa naravno da se zna, uveliko! happy

Meni je "Devilman" njegov najbolji rad, potpuno obuzme čitaoca jednom snagom, moćnom poentom, beskrajnom dinamikom koju naprosto "isijava", a samo finale... nikada neću zaboraviti, i ostaje jedan od šokantnijih preokreta u strip-sagama.

Treba pročitati, ne garantujem da će se svakome svidjeti, ali u Japanu odavno ima status klasika - a i uticaj mu je neizmjeran. Svega pet tomova, brzo se pročita. Volio bih da nađem i izdanje na papiru - nekoliko stripofila (engleskih) istaklo mi je da crtež tek tu stoprocentno "zasija", djelujući kao da se "preliva sa stranice", da citiram.
Mhejl
Mhejl
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 09.02.2011
Broj poruka : 254

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od Prometej1990 Sub 22 Dec 2012, 04:16

Pa o čemu se radi? confused I moželi negde da se nabavi?
Prometej1990
Prometej1990
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 06.12.2012
Broj poruka : 289

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od wele Sub 22 Dec 2012, 10:00

Skenovi.
wele
wele
Zaslužan član
Zaslužan član

Datum upisa : 06.10.2011
Broj poruka : 383

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od Mhejl Sub 22 Dec 2012, 22:07

http://www.mangareader.net/devilman

Evo, ovdje možeš besplatno pročitati čitavu mangu. :)

O čemu se radi? Teško je dati odgovor, ali da probamo: u ledu dalekih polarnih predjela, nešto se budi, organizmi koji su vladali Zemljom u drevnim dobima praistorije... i koji će je i povratiti, po svaku cijenu.

Jedan od rijetkih radova fikcije koji zaista može da dočara jedan kraj svijeta, nevjerovatno uvjerljivo i potresno (uprkos fantazijskom zapletu i postavci), nešto što čitalac zaista doživljava kao... smak svega što je dotada vidio i osjetio listajući tomove "Devilmana".

Ako ti trebaju još neke mange, slobodno se javi, naći ćemo.
Mhejl
Mhejl
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 09.02.2011
Broj poruka : 254

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od Prometej1990 Ned 23 Dec 2012, 11:54

Imao sam nedavno priliku da gledam anime Devilmana 3 epizode i Devilman Lady anime seriju. Moram priznati da ima dosta šokantnih stvari koje nisu za malu decu. Ali to su samo mali deo onoga što može da pruži original manga. Zar ne?
Prometej1990
Prometej1990
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 06.12.2012
Broj poruka : 289

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od Mhejl Pon 24 Dec 2012, 04:19

Hm, ja sam samo bacio pogled na "Devilman" anime, nisam ga detaljnije gledao, ali mi je uvijek dijelovao dosta neozbiljnije u odnosu na mangu. Da ne govorimo da je zaplet sasvim drugačiji.

I da, ima dosta nasilja, koje će mnogima biti šokantno, kao i u svim Nagaijevim radovima. Zapravo, on i jeste znatno pomjerio granice onoga što se smije pokazati, i to radeći na šonen-stripovima, haha.
Mhejl
Mhejl
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 09.02.2011
Broj poruka : 254

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od Prometej1990 Pon 24 Dec 2012, 08:32

Od kada je Go Nagai počeo da radi na takvim mangama i da pomera grnice?
Prometej1990
Prometej1990
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 06.12.2012
Broj poruka : 289

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od Prometej1990 Pon 24 Dec 2012, 08:32

U pslednje vreme imao sam priliku dosta toga da vidim
Prometej1990
Prometej1990
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 06.12.2012
Broj poruka : 289

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od Mhejl Pon 24 Dec 2012, 09:12

Ah, vidiš, to bi bilo... sredinom/krajem šezdesetih mislim. Mada je na kreativnom vrhuncu ipak bio sedamdesetih (i to je svojevrsno zlatno doba mange po mnogo čemu, barem za mene).

Ako te zanima dublje ta priča... moramo da krenemo od Nagaijevog serijala "Harechi Gakuen", odnosno Besramna škola. happy Nije prevođena na engleski, ali koliko sam shvatio, radi se o nekoj vrsti blage erotske komedije, smještene u japansku srednju... normalno, to je tada izazvalo ogroman revolt roditelja i profesora - i ta "udruga roditelja", čini mi se PTA, je izdejstvovala ukidanje mange. A znaš kako ju je Nagai završio? Napisao je kraj u kome PTA raznese školu i ubija sve njegove nedužne i raskalašne junake i junakinje. rakijaa
Mhejl
Mhejl
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 09.02.2011
Broj poruka : 254

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od Prometej1990 Uto 25 Dec 2012, 08:01

Imam sestru za koju su njeni junaci koje je ona stvarala dok je crtala (u mangi naravno) njeni junaci su joj bili kao svoju decu. Hoću reći heroji ili antiheroji teško (na Jake mišiće) umiru. S druge strane moji junacu mogu lako da stradaju, ali mnogo više moraju da se odriču i da pate. Na kraju žive slomljeni oni opet ustaju i bore se. Samo, šta je to PTA? Cool
Prometej1990
Prometej1990
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 06.12.2012
Broj poruka : 289

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od Prometej1990 Čet 27 Dec 2012, 10:13

U današnje vreme stripovi i mange su dostigle ogromnu popularnost. Za Neke mange su snimani filmovi na zapadu a neki stripovi su poput Vulverina prerađeni u anime serije. Dosta se priča o željama fanova za crossoverima između zapadnih stripova i mangi. Šta vi mislite o tome??? starwars
Prometej1990
Prometej1990
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 06.12.2012
Broj poruka : 289

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od Ultras Čet 27 Dec 2012, 10:17

Prometej1990 ::Dosta se priča o željama fanova za crossoverima između zapadnih stripova i mangi. Šta vi mislite o tome??? starwars

Ti definitivno obožavaš crossovere, zar ne? naughty

Ultras
Ultras
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 17.12.2010
Broj poruka : 4503

http://mojacrvenazvezda.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od Prometej1990 Pet 28 Dec 2012, 23:35

AAA... DA!
Prometej1990
Prometej1990
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 06.12.2012
Broj poruka : 289

Nazad na vrh Ići dole

Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :) Empty Re: Насилни Џек (Baiorensu Jakku) :)

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu