forum.svetstripa.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Crossed

Ići dole

Crossed Empty Crossed

Počalji od Mhejl Ned 21 Okt 2012, 06:26

(p)Ennisovci svih zemalja, ujedinite se! happy

Mislim da još jedna tema posvećena djelima ludog Irca neće škoditi, premda već imamo opštu raspravu "Garth Ennis - preporuke". Preko mog ličnog favorita, "Hitmana" (nepravedno zapostavljenog, predviđam da će "Fibrino" izdanje to promijeniti, kao i za tolike druge stvari), famoznog "Propovjednika" čijem se kraju još uvijek nadamo, u režiji The Belog Puta (stripovska sekta, tako mi zvuči wink) - do "Crossed"-a, jednog od (sasvim opravdano) najzloglasnijih stripova ikada, i na kome se okušalo još podosta drugih scenarista sem (voljenog) Garta. No, budući da on ostaje idejni začetnik, sada se već može reći - franšize!, i da je napisao ubjedljivo najbolje "bljuvanture", morao sam započeti ovu temu jednom umjerenom apoteozom.

Da skratimo: zaraza, koja se manifestuje u obliku crvenog krstoidnog osipa na licu, koja oslobađa sve najmračnije žudnje i nagone za silovanjem, komadanjem, kanibalizmom - naravno, podrazumijeva se da se ovo troje nadopunjuje. Objašnjenja nema. Svijet je, tako, jednog dana poludio i skrenuo u pravcu najgorih body horora, a teorije preživjelih ostaju samo nagađanja - koja variraju od religioznih buncanja do samo-kažnjavanja. Ehm. I to savršeno funkcioniše, za razliku od stupidnog "Blackgas" Vorena Elisa, koji mlako koristi "spoljašnju prijetnju" genocidnog crnog gasa koji nas oslobađa (mada, ostaje briljantni trenutak kada saznajemo da marihuana usporava djelovanje istog... lijek, kažem ja uvijek).

Mislim da je malo koji strip izazvao tako burne reakcije na našim prostorima, barem među onom manjinom koja prati američke stripove (ja katkada navratim u tu bogatu nišu voljenih stripčića!). Ljudi koji su odrastali za Zagoru, myself included, ne mogu lako prihvatiti ovakve stvari, nihilizam nove generacije, masovnu histeriju masa u nesigurnosti kapitalizma i globalizacije, izraženu kroz najbrutalniju priču, naizgled puki gore i exploatation... to je bio i moj inicijalni utisak - odveč zgrožen onom krvlju koja vas zapljusne na prvu loptu, nesposoban da mentalno "prelomim" određene granice i koncepte. A onda sam, podstaknut toplim mišljenjem Mehmeta Krljića u njegovoj kolumni "DJ Meho Show" (pratimo, pratimo!), odlučio da se vratim bljuvaturama... i izdržim.

I "Crossed" je sjajna horor-priča. Koja nas zapljusne prijetnjom, strahom, nasiljem, okrutnošću, ali nam onda, podmuklo, zabode nož u leđa - stavljajući nam do znanja da je sve to dio nas, mračne strane ljudske prirode koja se mora kad-tad izraziti u orgiji nasilja, fizičkog ili psihičkog, probijajući se do površine, lomeći tanki led konvencija i ustaljenih šablona. "Crossed" je brutalna injekcija svježine u tkivo stripa, eksperiment koji konstantno ostaje zanimljiv, makar ga i ne trebali precijenjivati.

No, svako ko voli horor, moderni horor, bez kočnica - neka baci pogled. Nije sve u krvi, crvevcima i prosipanju tjelesnih tečnosti, kaže vam Amhejmliya. Čovjek koji je otišao "s one strane" pameti čitajući "lude Japance", i koji voli da vidi slična zrnca ludila i na drugim mjestima.

A dosadašnji "Crossed" serijali? Nabrojaćemo ih.

Crossed Crossed-cover

"Crossed" - osam brojeva, originalni Enisov rad. Lektira, da se tako izrazim, i pored nešto slabijeg crteža. Vrhunska melodrama.
"Crossed: Family Values" - nisam čitao. Incestoidni rednecks, koliko sam shvatio. Mnjah.
"Crossed: Psychopat" - ranije sam ga maksimalno napljuvao... ali, jeste zanimljiv, i nevjerovatno realistično nacrtan, sa pričom koja ledi kosti. Možda i najbolesniji mini-serijal dosada, psihički gledano. Hm.
"Crossed: Badlands" - tekući serijal, petnaestak brojeva. Više nepovezanih priča; niz otpočinje Gazda Gart, vrhunskom trodijelnom epizodom na depresivnom sjeveru Škotske. Zasada - nije loše, vidjećemo.
"Crossed: Wish You Were Here" - to je to, vrhunsko štivo, značajan odmak od dosadašnje naracije. Mnogo sporije, pomno građenje likova, vrhunska drama koja izaziva tešku stripofilsku zavisnost. Tekući. I, da kažem najbolje - besplatni webcomic! Jea! happy

Da čujem uvažene članove. Drugovi forumaši, imate riječ.

Crossed Cross0w_sm
Mhejl
Mhejl
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 09.02.2011
Broj poruka : 254

Nazad na vrh Ići dole

Crossed Empty Re: Crossed

Počalji od Sneaksie Thiefsie Pet 16 Avg 2013, 10:54

procitao
Crossed
Crossed: Family Values
i delimicno
Crossed: Psychopat

samo neki sex
'tela mi prsnu mudanca

strip za jedno citanje
Sneaksie Thiefsie
Sneaksie Thiefsie
Zaslužan član
Zaslužan član

Datum upisa : 21.02.2011
Broj poruka : 306

https://www.youtube.com/user/MRirian

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu