Skola stripa - senke

Ići dole

Skola stripa - senke Empty Skola stripa - senke

Počalji od culfis taj Uto 24 Maj 2011, 06:45

Skola stripa - senke 2lbme54

U stripu je odnos crnog i belog veoma važan jer umnogome određuju njegov kvalitet.
Kod mladih autora ima crnih površina koje predstavljaju senke (Sem u slučajevima kada je nešto crno, a to mogu biti odela, zgrade oružje itd.), ali su one često nelogično raspoređene. Dešava se da je neka stena, na primer, zatamnjena sa obe strane, što je apsolutno nemoguće. Ako svetio dolazi sa leve strane stena će biti zatamnjena sa desne i obratno. Ukoliko svetio dolazi spreda onda je ona potpuno bela i zatamnjuju se samo neke izbočine, a njenu pravu senku na slici ne vidimo pošto se nalazi sa druge strane. Kada dolazi sa zadnje strane onda je ona strana koju mi vidimo praktično cela u senci. Isti je slučaj sa svim ostalim predmetima, a naravno i sa telima i licima ljudi.
Dosta vas će reći da sam ja to lepo ispričao i da je teoretski to sve veoma jednostavno, ali da je mnogo teže to sprovesti u praksi. Međutim, tu se varate, jer je to još jednostavnije.
Uveče ugasite svetio u sobi, a zatim sedite pred ogledalo ili još bolje pred prozorsko okno. Zatim upalite lampu koju ćete postaviti levo ili desno od sebe i posmatrajte svoje lice u staklu. Videćete da će se u njemu videti potpuno jasno sve senke koje su vam potrebne prilikom crtanja stripa kada su u pitanju lica vaših junaka. Pošto treba izvežbati senčenja kada svetlost dolazi sa raznih strana, pomerajte lampu.
Na primer, stavite je ispod brade, iznad glave, stavite je sa strane, ali iz gornjeg rakursa itd. Tako ćete uvežbati upotrebu senki, i to ne samo na ljudskim licima nego i na svim mogućim predmetima. Normalno, nećete stene i piramide unositi u svoju kuću jli stan, ali možete naći ili napraviti predmete koji imaju sličan ili isti oblik i na njima uz upotre¬bu lampe videti ono što je vama interesantno za strip.
Onima kojima ovaj savet nije dovoljan i žele da uče i iz tuđih stripova, preporučujem dela Alberta Breće koji je po mom mišljenju, i ne samo mom, najveći poznavalac senki. On ih toliko poznaje da se u nekim trenucima sa njima prosto poigrava. Za one koji nisu upućeni, reći ćemo da je on autor mnogih vesterna koji su izlazili u ediciji »Crtani romani« i »VVest strip« (Roj Renk i Rej Karson) i stripa »Mort Cinder«, u kojem njegovo senčenje naročito dolazi do izražaja.

Priredio Svetozar Obradovic
(SZ 72)
culfis
culfis
Zaslužan član
Zaslužan član

Datum upisa : 23.12.2010
Broj poruka : 1167

Nazad na vrh Ići dole

Skola stripa - senke Empty Re: Skola stripa - senke

Počalji od Ultras taj Čet 26 Maj 2011, 00:10

Dobar approve
Ultras
Ultras
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 17.12.2010
Broj poruka : 4503

http://mojacrvenazvezda.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu