forum.svetstripa.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge"

Strana 23 od 23 Prethodni  1 ... 13 ... 21, 22, 23

Ići dole

Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge" - Page 23 Empty Re: Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge"

Počalji od Morrison Sub 07 Jul 2012, 07:00

Ufff, ja sam vecinu propustio/precuo...trebalo bi da je (audio) snimljen veci deo centralne tribine, pa ce biti pusteno cim pre.
Morrison
Morrison
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 24.12.2010
Broj poruka : 1710

Nazad na vrh Ići dole

Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge" - Page 23 Empty Re: Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge"

Počalji od Woolf Sub 07 Jul 2012, 08:06

lixon ::
WOOLFb ::Kako dobr slike , društvo veoma mi krivo što sam ove godine propustio.
Još mi teže pada da su Dylanovci bili gosti. :(
Najjača slika brat Silni sa topom. hail
Nego Ultrase pričaj za Paolinu knjigu kako i gde može da se kupi...
A moja sa onom puskom ti se ne svidja??? Fur
Ma sjajna je i ta naravno. thumbsup
Woolf
Woolf
Zaslužan član
Zaslužan član

Datum upisa : 11.02.2011
Broj poruka : 396

Nazad na vrh Ići dole

Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge" - Page 23 Empty Re: Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge"

Počalji od Ultras Uto 10 Jul 2012, 10:40

manhunter ::Nego... o čemu se pričalo na tribinama?

Vreme nas pretiče (evo već je prošlo 8-9 dana od konferencije), a nismo stigli sve da pomenemo...
Ali napisaćemo vala jedan obiman tekst o svemu pa makar ga završili pred "godinu treću" happy

Jedan članak o konferenciji je osvanuo u Novom magazinu (na stranama 80 i 81): notworthy

Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge" - Page 23 350x446_67-NM620001
Ultras
Ultras
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 17.12.2010
Broj poruka : 4503

http://mojacrvenazvezda.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge" - Page 23 Empty Re: Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge"

Počalji od Ultras Pon 16 Jul 2012, 09:09

Kako je strip konferenciju video nas drug Mikele Meda:

http://www.michelemedda.com/index.php?option=com_content&view=article&id=146:kragujevac&catid=16:fumetto&Itemid=118

Kada sam prvi put pre pola sata video ovu objavu bila je pregledana 39 puta a vec sada (kada smo prosirili vest) ima 67 poseta basketball
Ultras
Ultras
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 17.12.2010
Broj poruka : 4503

http://mojacrvenazvezda.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge" - Page 23 Empty Re: Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge"

Počalji od Sneaksie Thiefsie Pon 16 Jul 2012, 12:43

naleteh na ovo
ne znam da li je vec neko napisao poruku

(Objavljeno 3. septembra 1992. godine – skoro pre 20 godina)

Pokušaj da utvrdimo kada je u kragujevačkim novinama objavljen prvi kajš stripa nije nam urodio plodom. Zna se, međutim, da se u Srbiji, taj za YU-strip istorijski događaj odigrao 21. oktobra 1934. godine kada je u „Politici“ počeo da izlazi strip u nastavcima „Detektiv X9″ Dešajela Hameta i Aleksa Rejmonda. Reklamiran je ovako: „Roman koji se čita dva minuta dnevno… Imate bioskop u svojoj kući… roman u slikama…“

Nažalost, strip nije pustio korenje među Jugoslovenima. (’92. smo još živeli u SFRJ, raspadnutoj, ali SFRJ) U novinama su zaživeli samo prevaziđeni oblici stripa za decu, poput Diznijevog „Paje Patka“ i „Mikija Mausa“ u „Politici“ i „Tarane“ u „Večernjim novostima“. „Borba“ je godinama objavljivala jedan kajš „Toše“ autora Toše Borkovića, a u „Politici Ekspres“ dugo nas je četvrtkom posećivao „Ljuba Truba“ iz pera Milorada Dobrića.

Mišljenje da je strip samo zabava za decu iz početka je vladalo i u kragujevačkim novinama gde su stripovi izlazili samo na dečijim stranama. Doduše, prvi kajš stripa u Kragujevcu, koji smo uspeli da pronađemo nije bio dečiji. Zvao se, takođe, „Toša“. Objavljen je u „Svetlosti“ 1963. godine, a crtao ga je Milan Petković Čupa, dosta poznat u tadašnjim novinarskim krugovima.

Od 1968. pa do danas (a to je poslednjih 30 godina), u Kragujevcu smo zabeležili ukupno 20 crtača koji su objavljivali svoje stripove u lokalnim novinama, najpre u „Svetlosti“, „Fakku“, „Pogledima“ i sada u „NL-u“. Nemirne 1968. nastaje prvi kragujevački strip za decu, a crta ga žena g-đa Dušanka Dušej, supruga jednog radnika uposlenog u „Svetlosti“. Strip se zvao „Deca streljanog grada“ i bio je istovremeno začetnik političkog stripa u Kragujevcu. Bilo je to vreme popularnog soc-realističkog „Mirka i Slavka“ od kojeg nam je ostala ona rabljena krilatica „Mirko pazi metak. Hvala Slavko“

Zlatne godine stripa u Kragujevcu bile su tek sedamdesete. U to vreme ovde se pojavilo čak sedam crtača, naslednika Petakovića i Blagoja Prličkovskog, koji je prethodnoj deceniji ostavio strip „Koskica“.

Prvo se 1970. godine u „Svetlosti“ oglasio Branislav Obradović. Sa 22 godine počeo je da crta „Mirka“ koji je brzo prerastao u „Nemirka“.

U „Fakku“ je tada glavna crtačka zvezda bio Ljubomir Milojević Ljubac, čiji strip žanrovski nije dečiji. „Fakk“ je kao omladinska, studentska novina bio u to vreme daleko radikalniji nego oficijelna „Svetlost“, pa su i crteži, karikature i stripovi bili angažovaniji. Najzanimljiviji strip u tadašnjem „Fakku“ počeo je da izlazi 1971. godine. Nazvan je „Mona Liza putuje selom, a lova u krug“.

Strip je te godine prvi put u Kragujevcu upotrebljen u reklami i to „Jugobanke“. Autor je takođe ostao nepoznat.

U „Svetlosti“ su se za to vreme rađali „Čičak“ Miodraga Popovića Popa, „Ćela“ Aleksandra Dimitrijevića (iz njegovog pera su nikli još „Til Ojlenšpigel se bavi naukom“ -1975. „Čile“ – 1977, „Đavo i njegov šegrt“, i mnogi stripovi table objavljeni tokom osamdesetih i devedesetih u „Pogledima“ – „Pančita Sančez“ – 1977. Dušana Sokovića, „Pametnjakovići“ – 1977. Radeta Markovića i „Srce nas je otkucalo“ – 1977. godine Branislava Obradovića.

Ta 1977. godina izgleda da je bila posebno značajna. Ne samo da su se između sebe takmičili Soković, Marković, Obradović i Dimitrijević, nego se prvi put sa kajševa prešlo na table, čak table u nastavcima, kakve se koriste za scenario crtanog filma.

Osamdesete godine, dale su Kragujevcu verovatno najboljeg crtača stripova – Dragana Čekanovića Džigija. Bilo je to vreme kada se u Kragujevcu pojavio pravi politički strip. Ušao je, naravno, na mala vrata, kroz podlistak „ORA Kragujevac 81″ u „Svetlosti“ a crtali su ga naizmenično Goran Dimić i druga gospođa među crtačima Snežana Vlajić (danas Grujić). Oboje su, baš kao i Đorđe Savić koji je pisao tekst za strip g-đe Vlajić pripadali istoj generaciji (1963.) i istom krugu pojedinaca koji su se istovremeno angažovali u novinarstvu i amaterskom pozorištu. Tandem Dimić kao crtać i Savić kao scenarista su dugo vremena zatim objavljivali „podzemne“ i „crne“ stripove po „Omladinskim“ i ostalim nestašnim novinama, a mogu da se pohvale i radovima koji su im svojevremeno prezentovani i francuskoj publici.

Kasnije su politički strip nastavili da neguju „Pogledi“, radeći to do danas.
Gospodin Dragan Čekanović je imao tu retku „čast“ da jedan od njegovih stripova objavljen u kragujevačkim „Pogledima“ 1986. godine bude zabranjen!

Tako je kragujevački strip ušao u antologiju zabranjenog stripa. U stripu našeg sugrađanina g. Čekanovića „Obračun kod OK Korane“ iz serije „Priče iz Jugo sitija“ Andrija Artuković, poznati ustaški zločinac, nosio je na kapi, umesto znaka ustaša znak zagrebačke Univerzijade, a Radiša Urošević, poznati kragujevački pevač je, pak, na drugoj sličici pevao pesmicu „Od Topole pa do bačkog jarka svud su straže komandanta Marka“. Možete zamisliti kakvu je to buru proizvelo 1986. godine. Ukratko ceo tiraž „Pogleda“ je bio povučen zbog tog stripa, i zbog par tekstova Đorđa Savića kome je tada Sud doživotno zabranio da se bavi novinarstvom. (Eh, i to se moglo nekada, a sad kakve dileje rade u novinarstvu a niko im ne brani!)

U novijem kragujevačkom stripu, iz devedesetih, susreću se stari znanci Aleksandar Dimitrijević i Dragan Čekanović, zatim Mileta Miloradović („Maksim“ – „Svetlost“ 1990 strip u kojem su se pojavljivali ugledni Kragujevčani) i Dragan Danilović iz „Pogleda“. Među stripovima ovog poslednjeg izdvajamo one koje je 1990. godine radio u „Smrklosti“ (dodatak „Svetlosti“) u saradnji sa novinarem Miroslavom Miletićem pod nazivom „Kragujevačka hajka“. To su bili doživljaji Boška i Buhe a upotrebljavani su likovi iz pomenutog „Mirka i Slavka“. G. Danilović zajedno sa mladim Bojanom Otaševićem i Vojislavom Ilićem objavljuje poslednjih godina jedan kajš stripa u „Pogledima“ koji su zapravo ilustracije aforizama Radeta Rončevića. Otašević sam piše tekstove uglavnom o aktuelnom ratu. „Pogledi“ najavljuju i nove table stripova u nastavcima, i koliko je poznato u ovom trenutku, u tom stripu biće predstavljena istorija četničkog pokreta.

Poslednjih meseci popularnosti stvaranja stripa u Kragujevcu najviše je doprineo „NL“ zahvaljujući doskorašnjem tehničkom uredniku, poznatom beogradskom karikaturisti Paji Stankoviću. Kragujevcu se preko „NL“-a predstavilo do sada četvoro mladih crtača među kojima je najbolji Milan Jovanović sa svojim simpatičnim „Đorđem the barbarinom“, a tu su i maldi Vladimir Obradović („Tale“), Zlatko Aleksić („Tamo daleko“) i Ivan Marjanović („Neznani junak“). Na drugoj strani strip istovremeno propagiraju književni distribuiteri koji sve češće Kragujevčanima nude strip-sveske, među kojima su i biseri poput „Falange crnog reda“ Enki Bilala. Takve sveske je prvo počela da prodaje „Prosveta“, onda nažalost ukinuta galerija „Kraljeva povorka“, a danas se mogu pronaći i u knjižari „Knjiga i mi“.

Priča o kragujevačkom stripu ipak je poduža. Za ovu priliku izdvajamo još samo ono što nam kragujevački strip poručuje samim svojim postojanjem („Opštilo kao poruka – M. Makluan), a to je skretanje pažnje na jednu mladu grupu ljjudi koja je zainteresovana za moderne pristupe prezentaciji svog stvaralačkog rada. To je izuzetno značajno za Kragujevac, jer su novi mediji i nove tehnologije ovde pomalo zanemarene i gurnute na margine.

(Tako je to bilo do 1992. A sada eto imamo Međunarodne strip konferencije u Kragujevcu, Studio za grafički dizajn i strip, kragujevački strip magazin „Kiša“, strip reviju „Aždaha“ Međunarodni konkurs za kratki strip, decu koja pobeđuju na konkursima sa svojim stripovima, Snežni samit stripadžija… Bilo bi zaista lepo kada bi Vlada Paunović ili neko drugi, možda Đorđe Savić (kao nekad) dopunili ovaj moj stari tekst. )


izvor:
http://www.lice.rs/jedan-stari-tekst-kragujevacki-strip/
Sneaksie Thiefsie
Sneaksie Thiefsie
Zaslužan član
Zaslužan član

Datum upisa : 21.02.2011
Broj poruka : 306

https://www.youtube.com/user/MRirian

Nazad na vrh Ići dole

Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge" - Page 23 Empty Re: Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge"

Počalji od Morrison Čet 19 Jul 2012, 05:09

Ultras ::Kako je strip konferenciju video nas drug Mikele Meda:

http://www.michelemedda.com/index.php?option=com_content&view=article&id=146:kragujevac&catid=16:fumetto&Itemid=118

Kada sam prvi put pre pola sata video ovu objavu bila je pregledana 39 puta a vec sada (kada smo prosirili vest) ima 67 poseta basketball

147 trenutno tongue
Vrlo lepo napisano...a sta drugo ocekivati od jednog gospodina kao sto je Mikele approve
Morrison
Morrison
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 24.12.2010
Broj poruka : 1710

Nazad na vrh Ići dole

Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge" - Page 23 Empty Re: Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge"

Počalji od perikle Pon 23 Jul 2012, 01:00

Ultras ::
manhunter ::Nego... o čemu se pričalo na tribinama?Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge" - Page 23 350x446_67-NM620001

Joj ljudi nemojte da ovu facu gledamo na strip forumu i trujemo ovako dobar forum....
Nijednom politiičaru i njegovom liku i delu ovde ne sme biti mesto!
Isuse

perikle
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 15.02.2012
Broj poruka : 268

Nazad na vrh Ići dole

Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge" - Page 23 Empty Re: Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge"

Počalji od Sneaksie Thiefsie Pon 23 Jul 2012, 06:43

slazem se

uzgred
jesu li pocele pripreme za sledecu godinu?
neki gosti u planu?
da ih rezervisemo na vreme?
Keiko? naughty
Sneaksie Thiefsie
Sneaksie Thiefsie
Zaslužan član
Zaslužan član

Datum upisa : 21.02.2011
Broj poruka : 306

https://www.youtube.com/user/MRirian

Nazad na vrh Ići dole

Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge" - Page 23 Empty Re: Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge"

Počalji od Ultras Pon 23 Jul 2012, 11:40

Sneaksie Thiefsie ::jesu li pocele pripreme za sledecu godinu?
Sto je najgore, jesu Isuse
MIslio sam da se odmorim kao covek ali ne vredi wub
Sneaksie Thiefsie ::neki gosti u planu?
Veliki domacih autora, autori iz regiona i tri specijalna gosta! yes
Imena nema sanse da saopstim ni u stanici MUP-a No
Sneaksie Thiefsie ::da ih rezervisemo na vreme?
Ne valja ih cimati mnogo rano, mislice da smo ocajnici tongue
Sneaksie Thiefsie ::Keiko? naughty
Tesko rolling eyes Ali ce biti govora o Mangama twisted evil


Na komentare oko naslovne Novog Magazina...
Ne zajebavajte, proslo je vreme CK, UDBE i slicnih tvorevina. Kada hocu da reklamiram clanke o nama (kojih bude samo nekoliko u toku godine) stavicu naslovnu tog izdanja bez obzira ko je na naslovnoj. Necu da obolim od cenzuritisa pa da gledam da li je politicar, sportista ili krimos na naslovnoj. Niti me zanima. wink


Ultras
Ultras
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 17.12.2010
Broj poruka : 4503

http://mojacrvenazvezda.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge" - Page 23 Empty Re: Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge"

Počalji od cronos six Sre 25 Jul 2012, 02:26

verovatno nam u goste dolaze texovci na celu s c.villom. tongue
cronos six
cronos six
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 11.01.2011
Broj poruka : 225

Nazad na vrh Ići dole

Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge" - Page 23 Empty Re: Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge"

Počalji od Ultras Sre 25 Jul 2012, 06:21

cronos six ::verovatno nam u goste dolaze texovci na celu s c.villom. tongue
Nije iskljuceno happy
Ultras
Ultras
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 17.12.2010
Broj poruka : 4503

http://mojacrvenazvezda.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge" - Page 23 Empty Re: Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge"

Počalji od cronos six Sre 25 Jul 2012, 21:01

Ultras ::
cronos six ::verovatno nam u goste dolaze texovci na celu s c.villom. tongue
Nije iskljuceno happy

ako kojim slucajem bude tako,stampajte na vreme ogromnu fotografiju texa koja bi stajala iznad bine,ko nekad bioskopsko platno,a ja ima da tucem jack denijels! hail tongue basketball sunny dzamp
cronos six
cronos six
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 11.01.2011
Broj poruka : 225

Nazad na vrh Ići dole

Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge" - Page 23 Empty Re: Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge"

Počalji od Morrison Čet 26 Jul 2012, 22:35

Nemoj da bijes Dzeka, dobar je on. whistling
Morrison
Morrison
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 24.12.2010
Broj poruka : 1710

Nazad na vrh Ići dole

Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge" - Page 23 Empty Re: Međunarodna strip konferencija - "Kragujevac, godine druge"

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 23 od 23 Prethodni  1 ... 13 ... 21, 22, 23

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu