Alan Ford - Strip svih stripova
+7
Morrison
Paro
Gil-galad
wele
Sofronije
Ultras
Jasko
11 posters
Strana 2 od 2
Strana 2 od 2 • 1, 2
Re: Alan Ford - Strip svih stripova
Fenomenalnim.Da li smatrate Alan Ford dobrim ili losim stripom?
Ako ste za:
Koliko ste Alana procitali?
Uh...ne koliko bih zelio.Otprilike...200 epizoda.
Koje smatrate za mnogo, mnogo smesnim?
Na prvu loptu:Zimska idila,Formule,Superhik prvu trilogiju,Tako je nastala grupa TNT,...
Govorite li u drustvu "Ko u Alanu Fordu!"?
Hmm...ne.Moje drustvo je operisano od stripova .
Smeju li se ljudi oko vas prepricanim forama?
Ponekad uvaljam neku kroz pricu i tek nakon smijeha kazem da je to fora iz Alana Forda.
Standardno.Da li vam se sve cesce desava da kada pomenete pomenuti strip ljudi blenu u vas ko tele u sarena vrata?
E ako znam sad...Da li vam se desila neka alanfordovska situacija na ulici? :)
Ovo me podsjeti na one leksikone sto su djevojcice imale u osnovnoj skoli
wele- Zaslužan član
- Datum upisa : 06.10.2011
Broj poruka : 383
Ma jok, ovo su samo smernice, ne mora se bukvalno odgovara na pitanja
Bitan je podnaslov
Bitan je podnaslov
Jasko- Ističe se
- Datum upisa : 28.02.2011
Broj poruka : 283
Jasko ::
Uh, ne znam koliko sam ih pročitao Verovatno malo preko 300
Ali nikako ne uspevam da "obnovim gradivo" poslednjih godina... Nema se vremena... uvek je nešto preče...
Imam prvih 120 Klasika i najverovatnije da ću čitanje tempirati u vreme odmora u Budvi. Ponesem svih 120 i miran sam
Inače, fantastičan strip. Jedan od onih za koji strepim da li će izdavač da ga objavi do broja 300 (od tog broja smatram da ide neki drugi strip) i ponos i dika moje kolekcije. Obožavam Alan Forda i smatram da bi mi stripovski život bio daleko siromašniji da njega nema.
Moje sadašnje "dogodovštine" u vezi Alana:
- kada uplaćujem lovu knjižari Alan Ford a služenici pročitaju to ime obavezno (ali obavezno) prokomentarišu: "Hej, ja sam ovo čitao pre X godina, jel još izlazi?"
- ili kada radimo ova okupljanja a dodju novinari da se interesuju za strip i hteli bi da im nešto kažem o tome, obično ovako počinju: "Ja sam nekada čitao Zlatnu Seriju i Alan Forda..."
AF mi je svakako jedan od najdrazih stripova uopste, iako sam batalio sakupljanje pre par godina. U tom trenutku sam imao nekih stotinak epizoda napabircenih bez nekog bitnijeg reda (planirao sam da skupim prvih 100 klasika, a za dalje bih video), imao sam cak i one kolorce.
Nakon dugogodisnjeg trpljenja kvalitativnog terora Svetovog Alana, serijal mi se smucio te sam se ratosiljao svega...
Procitao? Pa ne znam, preko 250 sigurno.
AF je deo opste kulture, i fore iz tog stripa cesto prepricavaju i ljudi koji ga nikad nisu citali...a oni koji jesu, jos i vise.
Morrison- Domaćin
- Datum upisa : 24.12.2010
Broj poruka : 1710
Legendaran strip, meni svakako će uvek biti u top 5. Od kada sam se vratio stripu marljivo skupljam SuperKlasike i Klasike i planiram da guram do broja 200. Alan Ford je jedan od retkih junaka koga ljudi i dalje uglavnom prepoznaju ili im je bar poznato kad im pričam, više čak i od Zagora :)
Nikad nisam pokušavao da prepričam bilo šta iz stripa jer je to jako teško, ali umeo sam doslovno da citiram pa se ljudi često nasmeju.
Kapitalizam, kao uostalom i bilo koje drugo društveno uređenje, svoje probleme nalazi u praksi, a ne u teoriji i tu su problem ljudi i naša priroda, neskromnost, zloba, zavist...Isto tako, kao i bilo koje drugo društveno uređenje jednog dana će propasti i zameniće ga nešto i tako stalno u krug.
Nikad nisam pokušavao da prepričam bilo šta iz stripa jer je to jako teško, ali umeo sam doslovno da citiram pa se ljudi često nasmeju.
Kapitalizam, kao uostalom i bilo koje drugo društveno uređenje, svoje probleme nalazi u praksi, a ne u teoriji i tu su problem ljudi i naša priroda, neskromnost, zloba, zavist...Isto tako, kao i bilo koje drugo društveno uređenje jednog dana će propasti i zameniće ga nešto i tako stalno u krug.
Bat Baterton- Novajlija
- Datum upisa : 01.12.2011
Broj poruka : 39
Kada čovek vidi ovo zapita se da li je neki strip serijal potonuo toliko kao Alan Ford
ALAN FORD N. 516
"LO STRANO CASO DEL DOTTOR JECKYLL"
Još košta 4 evra
ALAN FORD N. 516
"LO STRANO CASO DEL DOTTOR JECKYLL"
Još košta 4 evra
[quote="Ultras"
Meni ovo na slici uopšte ne liči na Alana!
perikle- Ističe se
- Datum upisa : 15.02.2012
Broj poruka : 268
Ma to je Alan Ford samo su zamenili glumca!
Kad može u raznim serijama što ne bi moglo i u stripu!
kobra- Special guest star
- Datum upisa : 25.02.2011
Broj poruka : 339
perikle ::
To je Alan sa kraja sedamdesetih. Nisi citao tada Alana?
Jasko- Ističe se
kobra ::Ma to je Alan Ford samo su zamenili glumca!
To je Pifarerijev Alan :) Samo je izvucen iz stripa i stavljen na prednju koru :)
Jasko- Ističe se
Intervju sa Maksom Bankerom (septembar 2011.)
www.vittoriozincone.it
Maks Banker je jedan od oceva italijanskog stripa. Ima 72 godine i autor je oko 50 legendarnih stripova: Kriminal, Satanik, Alan Ford... Zasluzan je i za sirenje americkih superheroja u Italiji (Spajdermen, Srebrni Letac, Tor). Iako vazi za namcorastog coveka, uspeva da da i komicne intervjue.
Kad sam ga pitao gde su danas granice Libije, odgovorio je "Protezu se". Kad sam ga pitao o odlukama u zivotu rekao je "Odluke? Kakve odluke? Bacim novcic, pa gde padne!" Imao sam utisak da pricam sa jednim od likova Alana Forda (Broja Jedan, prim. mene).
Pocetkom devedesetih, dok je Alan jos bio na kioscima, Banker je u par epizoda prozvao i "manipulatore" (italijanska politicka scena, prim. mene). "Stvar proslosti", odgovorio je.
Da li se Alan jos uvek bavi njima?
Retko.
Italijanska politika danas...?
Sekspir je rekao, linija izmedju farse i tragedije je tanka.
Ko je poslednji politicar u Alanu Fordu?
Count Camillo Benso di Cavour.
(neam pojma ko je taj, prim. mene)
Cak se i Berluskoni pojavljuje?
Antenamen.
Da li je "lose" boriti se za monopol nad televizijama. I njegovi saradnici su tu?
Volim melodicnost.
Koga biste danas stavili u strip?
Robespjera.
Pre par godina ste pokusali sa novim serijalom, detektivkom Keri Kros. Nije uspelo. Publika u Italiji nije prihvatila lik lezbejke. Da li urednik treba da predvidi raspolozenje citalaca ili da ih vodi?
Da ih vodi. Alan Ford nikad ne bi bio rodjen da nije tako. Pisci i urednici moraju da imaju hrabrosti da ponude nove, drugacije puteve.
Zivot u stripu. Strip mladosti?
Dik Fulmin, Mandrak, Fantom.
Sta ste zavrsili?
Nista, samouk sam.
Oh, dobro. Prvi posao?
Leteca zmija. Mala izdavacka kuca iz bajki.
Da li ste nekad probali da crtate?
Da i bio sam dobar. Ali brze pisem.
Koja je prva prica koju ste napisali?
Reporter Maks i Crna Maska.
Kako je nastao pseudonim Maks?
Da piccolo giocavo in porta e paravo tutto. Ero un bunker.
(ne razumem smisao :), prim. mene)
Kako ste dosli u izdavacku kucu Horn?
Napisao sam pricu.
Dobra vremena. Kriminal, Satanik, crni strip. Da li je tacno da ste imali prituzbe na ove stripove?
Tezili smo tezini. Stigli smo do 3 tona. Mnogo procesa, uvek oslobadjani krivice.
Kako ste upoznali Roberta Raviolu, Magnusa, crtaca Kriminala, Satanike, Alana Forda?
Stavio sam oglas u Crnoj Maski. On se javio i prezentovao svoj rad.
Magnus je takodje ucestvovao u pricama Kriminala?
Ovo pitanje je uvreda koju treba sprati krvlju.
Zasto? Magnus je prvi crtac i jedan od oceva Alana Forda?
Magnus je bio odlican interpretator mojih prica. Koji su oduvek i samo moje cedo. Da se zna. Zavrsio sam sudski spor sa Magnusovim naslednicima i sud je odlucio da je samo Maks Banker autor Alana Forda. Ja sam scenarista, Magnus je crtac.
Kako je nastala ideja o Alanu Fordu i Grupi TNT?
Alan Ford je pripreman jos u Kriminalu i Sataniku. Denis Kob 018 je bio generalna proba.
Da li je tacno da ste prvu pricu za Alana napisali u selu u Lombardiji?
Kremeno u Valvasini. Ali da znate celu pricu, napisao sam je u Parizu, u kuci mog rodjaka, nedaleko od Robespjerove rezidencije.
Zasto je radnja stripa u Njujorku, a ne u nekom italijanskom gradu?
Zato sto sam imao slobodu da pisem, bez straha od reakcija i balansiranja.
Geneza likova...?
Vecina je inspirisana stvarnim ljudima. Alan Ford je izuzetak.
Sef, prvi vodja grupe?
On je bio kopija prijatelja mog dede.
Bob Rok, najsmesniji lik?
Karikatura Magnusa.
Jeremija, detektiv hipohondar?
Jedan od mojih ujaka koji je bio vecito bolestan. Ziveo je skoro 100 godina.
Ser Oliver, agent kleptoman?
Engleski propali plemic koji nam je dolazio u kucu... Ali nije krao srebro.
Broj Jedan, njegova visost?
On je sam sebe stvorio.
Neprijatelji? Najpoznatiji, Superhik?
Inspiracija je bio moj vratar, koji je stalno bio pijan.
Alan Ford je eksplodirao nakon broja 26, Superhik?
Poceli smo lose. Ali smo polako napredovali.
Postojao je rizik da se strip ugasi ranije?
Andrea Korno, izdavac, posle 4 broja je hteo da ugasi strip. Rekao mi je "Odluka je tvoja". I odlucio sam ispravno.
Zasto je Magnus otisao?
Magnus je ziveo u jednoj slozenoj situaciji, teskoj. Pored toga, umorio se od Alana. Legitimna odluka.
Bili ste prijatelji ili rivali?
Magnus, Horn i ja smo bili pravi prijatelji.
S druge strane, sa izdavackom kucom "Serdjo Boneli" ste se cesto prozivali u stampi?
Mislim da Boneli gaji neku gorcinu prema meni.
Zasto?
Zavist? Ne smatram ga protivnikom. On je neprikosnoveni kralj italijanskog stripa. Poredjenja radi, plovim malim brodom. Radim manje komercijalne stvari koje imaju sadrzaj.
Oko sadrzaja. Dosta ljubitelja se zale na njega. Alan Ford je jos uvek na kisocima, ali nije tako popularan kao nekad.
Alan Ford je kod broja 510. Ko nije zadovoljan kvalitetom, nek ne kupuje. Max dixit.
Citaoci kazu: Alan Ford nema novih autora i crtaca kao Teks...
To je neporedivo! Alan Ford je produkt autora, a autor sam ja: Maks Banker! Pisao sam i pisacu samo ja. Dana kada me uzme nebo, Alan Ford ce doci do kraja. Ostavio sam u testamentu da niko sem mene ne sme pisati strip Alan Ford. Sulc je sto uradio sa Carlijem Braunom (Peanuts).
Osim pisanja prica, talentovani ste skaut za scenariste i autore. Jedan ste od osnivaca casopisa "Eureka", koji je doneo uspeh Endi Kepu, Alberu Lupi i Sturmtrupenu. Kako ste uspeli?
Bacanjem novcica.
Preko Korna ste lansirali dosta americkih superheroja?
Dacu poetski odgovor. Bio sam na odmoru u Forte dei Marmi. Sunce je bilo visoko, ne tako jako, blagi vetar je duvao sa mora i prenosio miris joda u zraku. Priblizio sam se kiosku, jer sam bio privucen bojama amerckih stripova. Bilo je tu nepoznatih stripova za mene: Spajdermena, Fantasticne cetvorke, Osvetnika, Kapetana Amerike, Ajronmena, Srebrnog Letaca... Kupio sam primerak svakog i otrcao ispod suncobrana da citam. Autor ovih stripova je bio Sten Li. Shvatio sam da sam usao u svet superheroja.
Kako ste izdejstvovali njihovo objavljivanje preko izdavacke kuce Korn?
Obratio sam se detektivskoj agenciji Rikardo Finci...
Rikardo Finci je lik iz stripa...
U stvari, okrenuo sam se pouzdanom... Da sazna ko je italijanski agent za Marvel u Njujorku.
Ko je bio?
Simpaticna dama. Objasnila je da je Mondadori bio zainteresovan za superheroje, medjutim i da su odustali, jer su bili nesigurni kako ce stripovi proci na italijanskom trzistu. Uskoro sam potpisao visegodisnji ugovor. Prva godina je bila sasvim dobra... Onda se desila ekspolozija! Bilo je Marvelosno!
Lik koji ste Vi hteli da napravite?
Dik Fulmin.
Crtac sa kojim ste hteli da saradjujete?
Dzon Romita, autor Spajdermena.
Na rucku sa neprijateljem?
Nikola Sarkozi.
Najveca greska koju ste ikad napravili?
Ovaj intervju.
Omiljena pesma?
Burt Bacharach - The Blob.
Knjiga?
Italo Svevo - Zenova svest.
Film?
Pevanje na kisi, sa Dzinom Kelijem.
Sta gledate na TV-u?
Sport, vesti i dobar film.
Zasto nikada niste napravili film o Grupi TNT?
Zato sto bi to bila farsa.
Pogodan reziser?
Stiven Spilberg, jer voli evropske stripove.
Glumac za Alana Forda?
Bio je Piter O Tul. Danas Edrijen Broudi.
Da li znate koliko kosta litar mleka?
Otrpilike evro.
Sta mislite o clanu 12 Ustava?
Da ih je bilo 11 pre.
Prevod je radjen tesko i mukotrpno
Javite ako gde ima gresaka
Jasko- Ističe se
"Istražili smo i u čemu je tajna popularnosti Alana Forda u nekadasnoj Jugoslaviji, 40 godina posle prvog prevoda."
Oko magazin, RTS.
http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/22/RTS+Satelit/1122130/%28Ne%29opravdano+odsutni.html
Oko magazin, RTS.
http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/22/RTS+Satelit/1122130/%28Ne%29opravdano+odsutni.html
Jasko- Ističe se
Zasto? Magnus je prvi crtac i jedan od oceva Alana Forda?
Magnus je bio odlican interpretator mojih prica. Koji su oduvek i samo moje cedo. Da se zna. Zavrsio sam sudski spor sa Magnusovim naslednicima i sud je odlucio da je samo Maks Banker autor Alana Forda. Ja sam scenarista, Magnus je crtac.
Evo da i ovdje pitam, pa ako neko znak nek odgovori.
Nije mi jasno kako mu je ovo uspijelo. Otkad je 1983. osnovao svoju izdavačku kuću Max Bunker polaže autorska prava na sve stripove koje je stvorio. Ali kome su prije pripadala prava? Kući Korno ili njemu? Mislim, ova presuda je budalaština, jer su obojica autori stripa, kao i Kriminala, Satanika etc.
Pitanje je dal je uopće Magnus tražio autorska prava za života ili njegova obitelj tek nakon njegove smrti.
Paro- Novajlija
- Datum upisa : 30.06.2011
Broj poruka : 12
Koliko ste Alana procitali?
sve (cini mi se) sfrjanske + nesto onih posle
Koje smatrate za mnogo, mnogo smesnim?
ne bih rekao da se neka izdvaja
Govorite li u drustvu "Ko u Alanu Fordu!"?
ne
Smeju li se ljudi oko vas prepricanim forama?
vidi gore
Da li vam se sve cesce desava da kada pomenete pomenuti strip ljudi blenu u vas ko tele u sarena vrata?
okruzen sam mrtvima
Da li vam se desila neka alanfordovska situacija na ulici? :)
ne desava se ni ulica
Ecco in anteprima la copertina del nuovo ALAN FORD TUTTO A COLORI. Dal 2 maggio lo troverete tutti I mesi in edicola.
Noi abbiamo intenzione di fare tutta la serie, ma tutto dipende da tutti voi…….
Prenotate subito la copia nella vostra edicola di fiducia.
Jasko- Ističe se
Kakva kicerica od kavera...
Morrison- Domaćin
- Datum upisa : 24.12.2010
Broj poruka : 1710
Вероватно је и боја унутра такваMorrison ::Kakva kicerica od kavera...
Него, ето Јаска на форуму после неколико месеци
Redizejniran sajt Max Bunker:
http://www.maxbunker.it/
Jasko- Ističe se
Bravo. Ko zna koliko su love pukli da izgleda ovako dobro...Jasko ::Redizejniran sajt Max Bunker:
Zoran Cvijanovic nosi majicu sa dobro poznatom slikom Grupe TNT u filmu Lepa sela lepo gore
Strana 2 od 2 • 1, 2
Similar topics
» Knjižara Alan Ford
» + i -
» Veseli četvrtak - popis svih izdanja
» Takav je bio Alan Skot - Džudas
» Muzika iz stripova
» + i -
» Veseli četvrtak - popis svih izdanja
» Takav je bio Alan Skot - Džudas
» Muzika iz stripova
Strana 2 od 2