Magični Vetar - bizarni vestern (info, popisi, diskusije...)
+9
kobra
profesor-inz
Elesar
Ultex035
Woolf
Ultras
legaz
Alex
deecay
13 posters
Strana 1 od 2
Strana 1 od 2 • 1, 2
Magični Vetar - bizarni vestern (info, popisi, diskusije...)
Nakon niza uspješnih scenarija u Bonelli kući na serijalima Dylan Dog i Nick Raider, Gianfranco Manfredi kreira svog vlastitog junaka – Magičnog Vjetra. Manfredi će od početka do kraja biti autor scenarija uz cijeli niz sjajnih crtača – Frisende, Barbata i Ramelle, Ive Milazza, Gorana Parlov, Darka Perovića, Corrada Mastatouna i drugih. Serijal je spoj westerna i horrora, kako ga Manfredi zna nazivati "bizarnim westernom", a ne može se reći da western s primjesama nadnaravnog nije bio efektivan primjerice kod Texa Willera ili drugih srodnih likova. Manfredi doduše nije radio na Texu i western temama, već jedno vrijeme na Dylanu Dogu, a njegov lik kojeg se vjerojatno sjećate bio je Gordon Link (nevjerojatno sličan Kylu McLachlanu poznatog iz Twin Peaksa). Radnja Gordona Linka i njegove šašave skupine dešavala se u New Yorku u nekoj nedefiniranoj bliskoj budućnosti.
Vjerojatno Manfredi nakon svog neuspjeha ne želi ponoviti grešku rabeći otkačene i šašave likove, već za glavne likove svog novog serijala uzima smrtno ozbiljne likove Poa i Magičnog Vjetra. Poa alias Willyja Richardsa definira kao (ne)liječenog alkoholičara i novinara koji se uvelike bavi politikom, vrlo otvorenog i ciničnog tipa. Neda Ellisa kao šamana plemena Siouxa sa smrtno ozbiljnim pristupom problematici te vrlo teškim traumama iz prošlosti koje se ne sjeća. Poe je temeljen na liku slavnog pisca Edgara Allana Poea, što karakterno, što vizualno; dok je Magični Vjetar vizualno temeljen na glumcu Danielu Day-Lewisu iz filma "Posljednji Mohikanac". I tako se ta tmurna ekipa bavi stvarima natprirodne prirode smještenim u doba procvata Divljeg zapada nakon građanskog rata. Jedina dodirna točka koja je vezala Manfredija i western je jedan besmrtan lik revolveraša ubojice iz galerije neprijatelja Gordona Linka - Jack Condor (GL #2 "Ples kostura" i #15 "Condor Express"). Dodavši ovome malo Sclavijevog Trapera Kerryja i evo nam Magičnog Vjetra. Voila!
Pored priča iz indijanske mitologije, svijeta duhova i demona, ludih ubojica opsjednutih Edipovim kompleksom, nalazi se i bogati svijet beskrupuloznih političara, neobičnih ličnosti, tajnih društava, političkih zavjera i intriga. I ne samo to, Manfredi nerijetko priča priče o stvarnim povijesnim sukobima Indijanaca i bijelaca, njihov suživot i krvave netrpeljivosti. Manfredijeva vizija Divljeg Zapada ponešto je drugačija od ostalih koje smo mogli susresti u talijanskim stripovima. Ona je žanrovski sklonija horror elementu, sadrži pregršt integrirane indijanske mitologije u epizodama, ali i u same postavke serijala. S druge strane Manfredi svoje junake upliće i u političko-moćničke igre raznih izmišljenih ili stvarnih ključnih figura Zapada; ili se pak bavi klasičnim temama revolveraškog westerna.
Serijal Magični Vjetar Manfredijev je konceptualno i narativno vrlo zreli scenaristički uradak koji je nedavno u Italiji čak i došao kraju nakon 130 epizoda.
Poslednji izmenio deecay dana Pet 14 Jan 2011, 03:01, izmenjeno ukupno 1 puta
deecay- Obećava
- Datum upisa : 12.01.2011
Broj poruka : 58
Re: Magični Vetar - bizarni vestern (info, popisi, diskusije...)
Izdanja, izdanja...
deecay- Obećava
Poslednji izmenio deecay dana Čet 13 Jan 2011, 23:34, izmenjeno ukupno 1 puta
deecay- Obećava
Aktualna izdanja
* Magični Vetar Wizard #22
* Datum izdanja: 09.11.2010
* Naziv izdanja: Dečak bele kose
deecay- Obećava
Zar nije vreme za novi broj? Zna li neko neku informaciju?
Alex- Domaćin
- Datum upisa : 18.01.2011
Broj poruka : 73
Ja bih rekao da je već odavno bilo vrijeme za novi broj... Ovaj posljednji je izašao početkom 11. mjeseca, ali kad se uzme u obzir da su izdali po dva broja MV godišnje?! (2 u 2009., 2 u 2010.)
Alex ::Zar nije vreme za novi broj? Zna li neko neku informaciju?
deecay- Obećava
Teško da ćemo videti novi broj. Ne mogu da verujem da nema izdavača na prostoru Srbije da ovo izdanje odradi kako treba.
legaz- Ističe se
- Datum upisa : 19.01.2011
Broj poruka : 100
A kada će da im istekne?
legaz- Ističe se
Bilo bi jako poželjno da neko krene da izdaje Magičnog na kioske i to redovno.
Stvarno je neverovatno da Magični ne prolazi kod nas na kioscima. :
Woolf- Zaslužan član
- Datum upisa : 11.02.2011
Broj poruka : 396
WOOLFb ::Bilo bi jako poželjno da neko krene da izdaje Magičnog na kioske i to redovno.
Verovatno zato što ga redovno ne izdaju, ai hteli bi da se prodaje kao Zagor ili DD.
legaz- Ističe se
Slazem se sa svima vama,od Wizarda ocigledno nema nista,a Magicnog sam zavoleo iako sam procitao samo 4 broja :
Ultex035- Novajlija
- Datum upisa : 20.02.2011
Broj poruka : 16
Očito ovakav junak ne prolazi previše dobro na tržištu... Ja moram priznati da serijal drži kvalitetu i dalje. Pročitao sam nekih osamdesetak epizode, i rijetko koja je promašaj. Western s nadnaravnom tematikom, demoni, duhovi, zombiji, čudovišta, ali i serijski ubojice, tajna društva, stvarne povijesne ličnosti i događaji i bitke, nema čega nema. Detaljno se prate i događaji oko Indijanskih ratova, Sijuksa i vojnika, a u #100 epizodi desit će se povijesna bitka kod LittleBig Horna...
deecay- Obećava
Stvarno izuzetan serijal, po meni jedan od top 4 iz SBE.
Zao mi je zaista sto nije imao srece sa sc izdanjima, kako se koji izdavac dohvati, vene i svene...
Btw, ne videh ga u novoj Libellusovoj najavi : , aj' da se nadamo da ce neki za Mafest.
Zao mi je zaista sto nije imao srece sa sc izdanjima, kako se koji izdavac dohvati, vene i svene...
Btw, ne videh ga u novoj Libellusovoj najavi : , aj' da se nadamo da ce neki za Mafest.
Elesar- Zaslužan član
- Datum upisa : 14.01.2011
Broj poruka : 475
Mislim da je tu u pitanju neozbiljnost izdavača. Mišljenja sam da sada bi priča bila sasvim drugačija.Elesar ::Stvarno izuzetan serijal, po meni jedan od top 4 iz SBE.
legaz- Ističe se
Prikupio i na policu odložio prvih 25 Libellus knjiga Magičnog Vetra.
Odličan strip, pročitao sam prvih 22 broja izdatih u Srbiji.
Rešio sam da prikupim najpre svih 43 knjiga, odnosno 130 epizoda + specijalac.
Onda ću nadam se najzad uživati, slično sam uradio i 2009 sa Kenom koga sam tada slistio 88 epizoda sa tri meseca letnjeg perioda, svaki dan po jedan strip.
Odličan strip, pročitao sam prvih 22 broja izdatih u Srbiji.
Rešio sam da prikupim najpre svih 43 knjiga, odnosno 130 epizoda + specijalac.
Onda ću nadam se najzad uživati, slično sam uradio i 2009 sa Kenom koga sam tada slistio 88 epizoda sa tri meseca letnjeg perioda, svaki dan po jedan strip.
profesor-inz- Novajlija
- Datum upisa : 31.03.2011
Broj poruka : 29
Odličan strip. Iskreno se nadam da će neki od naših izdavača krenuti sa njime. LL mi je preskup. Ma koliko hvalili kvalitet izdanja.
legaz- Ističe se
legaz ::Odličan strip. Iskreno se nadam da će neki od naših izdavača krenuti sa njime. LL mi je preskup. Ma koliko hvalili kvalitet izdanja.
Zarekao sam se da od Libellusa nikad ništa, ali ovo izdanje je perfektno. Naši mogu da krenu kada Wizard izbaci najverovatnije za sajam preostale dve priče za koje ima prava i prepusti ih drugima. Pitanje i onda koliko će trebati vremena. Pa dok izbace sve...
Libellus je gotov nadam se u aprilu 2012. ako sam razumeo.
profesor-inz- Novajlija
Ma Ok je. A Wizard je sve nego li ozbiljan izdavač, isto važi i za System comics.profesor-inz ::legaz ::Odličan strip. Iskreno se nadam da će neki od naših izdavača krenuti sa njime. LL mi je preskup. Ma koliko hvalili kvalitet izdanja.
Zarekao sam se da od Libellusa nikad ništa, ali ovo izdanje je perfektno. Naši mogu da krenu kada Wizard izbaci najverovatnije za sajam preostale dve priče za koje ima prava i prepusti ih drugima. Pitanje i onda koliko će trebati vremena. Pa dok izbace sve...
legaz- Ističe se
Rešio sam da prodam 30-ak glancera Velikog Bleka na Limundu ne bi li kupio i preostale knjige MV, kvalitet je nadvladao nostalgiju !legaz ::Ma Ok je. A Wizard je sve nego li ozbiljan izdavač, isto važi i za System comics.profesor-inz ::legaz ::Odličan strip. Iskreno se nadam da će neki od naših izdavača krenuti sa njime. LL mi je preskup. Ma koliko hvalili kvalitet izdanja.
profesor-inz- Novajlija
Ма добро... Визард више и не постоји... али Систем да је неозбиљан издавач ? ту већ не бих могао да се сложимlegaz ::Wizard je sve nego li ozbiljan izdavač, isto važi i za System comics.
Брдо добрих стрипова су издали, брдо
Ultras ::Ма добро... Визард више и не постоји... али Систем да је неозбиљан издавач ? ту већ не бих могао да се сложимlegaz ::Wizard je sve nego li ozbiljan izdavač, isto važi i za System comics.
Брдо добрих стрипова су издали, брдо
Ali nikada mi neće biti jasno zašto su stali sa MV, imali su izuzetno kvalitetno izdanje u HC koje bi se sigurno prodavalo dobro i dan danas.
profesor-inz- Novajlija
Šteta što Magični Vetar toliko luta od izdavača do izdavača! Dobar je to strip!
Wizard jeste bio neozbiljan izdavač, a nije ni čudo kada je tu upleo prste i bivši gazda Horusa! Horus je bio najneozbiljniji izdavač na ovim prostorima još od vremena Ahmeta Hrapovića ( Čini mi se da se tako zvao neki izdavač koji je objavio gomilu izdanja, a nijedno nije prošlo broj tri dok su većina imala samo prvi broj)!
Sistem nije neozbiljan! Možda se u datom momentu nisu snašli pa su bili primorani na neke obustave, ali su kasnije isplivali i krenuli kako treba!
Wizard jeste bio neozbiljan izdavač, a nije ni čudo kada je tu upleo prste i bivši gazda Horusa! Horus je bio najneozbiljniji izdavač na ovim prostorima još od vremena Ahmeta Hrapovića ( Čini mi se da se tako zvao neki izdavač koji je objavio gomilu izdanja, a nijedno nije prošlo broj tri dok su većina imala samo prvi broj)!
Sistem nije neozbiljan! Možda se u datom momentu nisu snašli pa su bili primorani na neke obustave, ali su kasnije isplivali i krenuli kako treba!
kobra- Special guest star
- Datum upisa : 25.02.2011
Broj poruka : 339
profesor-inz ::Ali nikada mi neće biti jasno zašto su stali sa MV, imali su izuzetno kvalitetno izdanje u HC koje bi se sigurno prodavalo dobro i dan danas.
Ko zna...
Slaba prodaja, loša distribucija...
kobra ::Šteta što Magični Vetar toliko luta od izdavača do izdavača! Dobar je to strip!
Ne znam ko je Hrapović ali sve ostalo potpisujem od reči do reči
Strana 1 od 2 • 1, 2
Similar topics
» Nathan Never - priče iz budućnosti (info, popisi, diskusije...)
» Manga - preporuke, analize, diskusije...
» Manga - preporuke, analize, diskusije...
Strana 1 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu