Kako čuvate stripove?
+6
Gil-galad
Morrison
manhunter
fil korigan
crow
Filipmujkovic
10 posters
Strana 1 od 1
Kako čuvate stripove?
Nema ništa gore nego kad hoćeš da pročitaš nešto što si nabavio pre deset godina, izvadiš strip, a on je iskrzan po ivicama, požuteo od prašine i duvanskog dima ili gore. Voleo bih da mi kolekcija bude u dobrom stanju i za deset godina, pa me interesuje kako štitite stripove.
Da li mogu kod nas da se nađu bezkiselinski papir i folije za zaštitu?
Da li mogu kod nas da se nađu bezkiselinski papir i folije za zaštitu?
Filipmujkovic- Novajlija
- Datum upisa : 25.02.2011
Broj poruka : 12
Re: Kako čuvate stripove?
Stripove mog ćaleta držim u registrima, prilično su očuvani, a stare stripoteke u kartonskim kutijama ostatak kolekcije po mojim policama kod mene nisu izloženi duvanskom dimu
crow- Domaćin
- Datum upisa : 05.11.2011
Broj poruka : 959
Stripove drzim u tri odvojena veca dela vitrine i tri manje fioke. Vecina stripova je dobro ocuvana.
fil korigan- Ističe se
- Datum upisa : 28.12.2011
Broj poruka : 235
Većinu stripova ne čuvam nešto posebno. Čitam ih za vreme ručka, u krevetu, dajem klincima da ih listaju i čitaju..
manhunter- Domaćin
- Datum upisa : 20.12.2010
Broj poruka : 1318
šta hvali, to je zdrav odnos koliko smo samo ja i sestra raskupusale stripova...bože zdravlja, za sada sam samo tetka ali sigurno će neka klinčadija da raskupusa i moju kolekcijumanhunter ::Većinu stripova ne čuvam nešto posebno. Čitam ih za vreme ručka, u krevetu, dajem klincima da ih listaju i čitaju..
crow- Domaćin
Stripovi mi stoje u zatvorenim/zastakljenim ormanima/vitrinama. Druga zastita im nije potrebna.
Morrison- Domaćin
- Datum upisa : 24.12.2010
Broj poruka : 1710
crow ::šta hvali, to je zdrav odnos koliko smo samo ja i sestra raskupusale stripova...bože zdravlja, za sada sam samo tetka ali sigurno će neka klinčadija da raskupusa i moju kolekcijumanhunter ::Većinu stripova ne čuvam nešto posebno. Čitam ih za vreme ručka, u krevetu, dajem klincima da ih listaju i čitaju..
Pa, sad moze i tako da se posmatra. Ali razmisli, koju bi radost klinci imali kad porastu (12, 13 godina) i od mame i tate dobiju na poklon stare stripove? Sta bi ja sad dao da imam neke stripove koje je 60-ih godina citao moj cale i razdelio ih nekim ortacima. Klinac koji unisti strip kad ima 4 ili 5 godina nece imati priliku da uziva u tom stripa kad bude imao 12 ili 15 ili vise godina...
fil korigan- Ističe se
- Datum upisa : 28.12.2011
Broj poruka : 235
Važno je da stripovi ne stoje blizu grejnih i rashladnih uređaja, od toga se deformišu korice i zatalasaju listovi. Drugo, da ne budu izloženi suncu ili jakoj svetlosti, pošto bledi boja na koricama, najčešće na rikni, zapravo. Treće, a shvatio sam vremenom da je ovo i najvažnije, obavezno da stoje u plastičnim kesama, one obične za zamrzivač su sasvim dovoljne, kao zaštita od prašine...
...za nas koji nemamo pametnija posla.
Šalu na stranu, volim sve svoje stvari da čuvam i sačuvam, pa tako i stripove, a neki su baš propali zbog toga što su godinama stajali otvoreni.
...za nas koji nemamo pametnija posla.
Šalu na stranu, volim sve svoje stvari da čuvam i sačuvam, pa tako i stripove, a neki su baš propali zbog toga što su godinama stajali otvoreni.
Gil-galad- Domaćin
- Datum upisa : 31.01.2011
Broj poruka : 2104
Ja sam pristalica čuvanja vrednih stripova
Nikako ne treba robovati tom navikom ali lepo je posle više godina uzeti i pročitati strip koji je isti kao kada ste ga kupili.
Kao što kažu Morrison i Galad: dovoljno je čuvati stripove u zatvorenim vitrinama - to je odlična zaštita, ali treba voditi računa da ta soba ima stabilnu tempertaturu (da se ne deformišu korice i zatalasaju listovi).
Imam veliki broj stripova koje čuvam po kutijama i to me strašno nervira
Nikako ne treba robovati tom navikom ali lepo je posle više godina uzeti i pročitati strip koji je isti kao kada ste ga kupili.
Kao što kažu Morrison i Galad: dovoljno je čuvati stripove u zatvorenim vitrinama - to je odlična zaštita, ali treba voditi računa da ta soba ima stabilnu tempertaturu (da se ne deformišu korice i zatalasaju listovi).
Imam veliki broj stripova koje čuvam po kutijama i to me strašno nervira
Ultras ::Imam veliki broj stripova koje čuvam po kutijama i to me strašno nervira
I ja isto, kad nemam police, jbg. Većina strip sveščica, kojekakvi stripovi Belog Puta, Boneliji i ko zna šta još mi stoji tako po kutijama. Ali su svi fino očuvani.
A ove velike Konane i strip albume držim na stočiću za TV.
Moram kupiti police da poslažem sve fino.
Zlix- Domaćin
- Datum upisa : 12.06.2012
Broj poruka : 1293
Jeste sve to lepo ali ja sam naučila da čitam sa 5 godina na Asteriksu - to nema cenu ...a i nekako su mi klinci do 10 godine prava ciljna grupa za Asteriksa, Iznoguda, Tintina
crow- Domaćin
crow ::Jeste sve to lepo ali ja sam naučila da čitam sa 5 godina na Asteriksu - to nema cenu
I ja, ali na Mikijevim zabavnicima! I kako čovek da ne zavoli stripove...
Zlix- Domaćin
- Datum upisa : 12.06.2012
Broj poruka : 1293
Stoje mi što u vitrini, što na polici. Svetlosti nisu izloženi, duvanskog dima naravno nema. Nikakvo specijalno čuvanje, smatram da nema potrebe za tim
Imrahil- Zaslužan član
- Datum upisa : 02.03.2011
Broj poruka : 312
Zlix ::
Moram kupiti police da poslažem sve fino.
Ja imam police, ali kad složiš par stotina Stripoteka na gomilu, kad ti dođe da pročitaš nešto, ili ćeš da odustaneš ili ćeš da ih oštetiš (koliko god da si pažljiv). Ja sam počeo da ih stavljam u folije za registratore i mnogo je bolje od tad, ali sam čuo da imaju nešto u sebi što vremenom uništava papir. Odatle ova tema.
Filipmujkovic- Novajlija
- Datum upisa : 25.02.2011
Broj poruka : 12
Ja kod sebe imam dosta stripova i imam problema da ih stavim u police jer nema baš mesta.
Prometej1990- Ističe se
- Datum upisa : 06.12.2012
Broj poruka : 289
Similar topics
» Da li čitate stripove?
» Kako bre...
» Ko izdaje stripove u Srbiji?
» Dukrees, ili Kako je propao srpski manga izdavach
» Strip Magazin "Patak"
» Kako bre...
» Ko izdaje stripove u Srbiji?
» Dukrees, ili Kako je propao srpski manga izdavach