forum.svetstripa.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Priče sa Divljeg zapada

+4
Ultras
Gil-galad
Lord Vader89
Bruce Springsteen
8 posters

Ići dole

Priče sa Divljeg zapada Empty Priče sa Divljeg zapada

Počalji od Bruce Springsteen Pet 14 Okt 2011, 07:08

Priče sa Divljeg zapada 98hssn Priče sa Divljeg zapada 2ih7yp4
Priče sa Divljeg zapada je strip serijal autora (scenarista i crtač) Gina D’Antonia. Ostali crtači koji su crtali Priče sa Divljeg zapada su Renzo Calegari, Sergio Rarquinio, Reneto Polese, Erminio Ardigo, Giorgio Trevison i Luis Bermejo. Prvi broj se pojavio 1967.godine, a serijal se završio 1980.godine. Prvi reprint krenuo je 1984.godine, a izdavačka kuća „Ifedizioni“ ( http://www.ifedizioni.it/) pre tri-četiri godine završila je sa ponovnim reprintom, izdavši ukupno 38 brojeva, tj. po dva originalna broja u jedan broj.
Serijal u originalu ima ukupno 75 brojeva odnosno 76 zasebnih priča u hrnološkom nizu. Svi brojevi imaju po 96 stranica, dok 74 priča ima isto toliko stranica (96) i dve priče imaju 45 st. i 51 st. Izdate u originalu u br.15.
Kod nas serijal je izlazio u izdanju Dnevnika ZS i LMS. Od ukupno 76 priča (75 brojeva) izašlo je 55 broja plus 10 reprinta, i to u ZS 43 broja , a u LMS 11 broja plus 10 reprinta. Kao gotovo kod svih strip serijala koji su izlazili u ZS i LMS, karektristika i kod Priča sa Divljeg zapada da se nije poštovao hronološki red izlaženja brojeva u odnosu na original. Postoji i piratsko takozavnao “crveno” izdanje verodostojno originalu, koje prati hronološki sve priče od početka do kraja, ukupno 37 broja, po dva originalna broja u jedan, i jedan trobroj.
Počev od juna meseca 2011.godine izdavačaka kuća Strip Agent iz Hrvatske krenula je sa izdavanjem ovog serijala kao kiosk izdanje verno originalu koje je izdao "Ifedizini". Izdanje ima dvomesečni ritam i za sada su izdata tri broja (preve šest originalne priče).

Serijal prati istorijske događaje u Severnoj Americi i na Divljem zapadu od početka pa do kraja devetnaestog veka. Glavni likovi serijala su članovi porodice Mekdonald. Počev od 1804. godine kada mladić avanturističkog, ali i umetničkog (crtačkog) duha po imenu Bert Mekdonald stiže iz Evrope u Ameriku. On se ubrzo priključuje ekspediciji Kapetana Vilijema Klarka u istraživanju divlje Severne Amerike. Na tom putu upoznaje mladu indijanku Sikavehu u koju se zaljubljuje, ženi je i dobija sina Pata. Serijal dalje prati najznačajnije istorijske događaje u Severnoj Americi i Divljem zapadu, rat za nezavisnost Teksasa između doseljenika Teksasa i Meksikanaca (bitka kod Alamaoa), građanski rat u Americi između severnjaka (jenkija) i južnjaka (robovlasnika), svih važnih događaja na Divljem zapadu, dolazak civilizacije – železnice, gradova rudara, rančera. To sve izaziva rat između Indijanaca i američkih doseljenika, vojika, gde su se desile velike bitke (Littl Big Horn) ali i zločini nad Indijancima (Sand Krik), mnogi obračuni predstavnika zakona i razbojnika (Tumbston - obračun kod O.K. korala). Serijal je prepun, pored članova porodice Mekdonald, i drugih različitih strip likova, ali i mnogih istorijskih ličnosti Severne Amerike i Divljeg zapada u devetnaestom veku. Zadnja priča i serjal završavaju se poslednjom bitkom između vojnika SAD i indijanaca koji su napustili rezervoate 1890.godine, na mestu zvanom Ranjeno koleno.

Glavni strip likovi:

- Bret Mekdonald – prvi Mekdonald na Divljem zapadu, gine u bitci kod Alamaoa 1836.godine
- Sikaveha – indijanka kći poglavice plemena Šošona , supruga Breta i majka Pata Mekdonalda, gine u bitci kod Alamaoa
- Mali Vuk – brat Sikavehe
- Pat Mekdonald – sin Breta i Sikavehe, najprisutniji lik stripa u serijalu pored Bil Adamsa
- Brenda – supruga Pata i majka Bil Adamsa
- Bil Adams – sin Brende i usvojeni sin Pata, skaut, avanturista, čovek od zakona, Pinkentronov agent, najprisutniji lik u serijalu, u ZS i LMS upravo po njemu serijal Priče sa Divljeg zapada poznat kao i strip o Bilu Adamsu
- Ben Mekdonald – stariji krvni sin Pata
- Bret Mekdonald – mlđi krvni sin Pata, dobio ime po dedi prvog Mekdonalda u Severnoj Americi i Divljem zapadu
- Belinda – u početku na suprotnoj strani zakona i Bila Adamsa, a onda ljubavnica i na kraju supruga Bila Adamsa
- Tuison – prijatelj Berta Mekdonalda u eksediciji kapetana Klarka
- Manuel Liza – trgovac kožom, prijatelj Berta Mekdonalda prvog
- Džon Kolter – pomođnik Manuela Lize, avanturisa i prijatelj Berta Mekdonalda (istorijska ličnost otkrio teritoriju sadasnjeg Yellowstone parka. Jedan istiniti događaj iz njegovog života: u jednom okrsaju s indijancima zaštitio se specijalnom "pancirkom" tako da je natrpao orahe ispod odjece kada su ga zarobili indijanci, pitali ga je li brz, a on je odgovrio da je spor poput kornjace. Tada su ga skinuli, pustili da bjezi i krenuli za njim. uspio pobjeci jer je bio ipak nesto brzi nego sto je rekao)
- Mek Gregor – Škot, avanturista, prijatelj Pata Mekdonalda
- Abel – crnac, bivši rob, prijatelj Mekdonoaldovih

Istorijske ličnosti:

- Kapetan Vilijam Klark – organizovao prvu ekspeiciju u otkrivanje divlje Severne Amerike
- Luis – vodič i avanturista, učesnik ekspedicije kapetana Klarka
- Dejvi Kroket (1786-1836) – traper, skaut , poginuo u bici kod Alamaoa 1836.godine
- Kit Karson (Krististifor Karson , 1809-1868)– Teksaški rendžer, skaut, avanturista, prijeateljelj Pata Mekdonalda, u stripu poznat i kao prijatelj Texa Willera
- Alan Pinkerton – čovek od zakona, šef vladine agencije za borbu protiv kriminala, poznate kao Pinkertonova agencija
- Divlji Bil Hikok (Džejms Batler) – avanturista, skaut i revolveraš, u serijalu najboji prijatelj Bila Adamsa, mučki ubijen sa leđa 1876.godine
- Bufalo Bil (Vilijam Kodi, 1846-1917) – avanturista, skaut, osnivač prvog cirkusa sa likovima i tačkama sa Divljeg zapada, prijatelj Bila Adamsa
- Kalameti Džejn – najpoznatija žena Divljeg zapada, skaut, avanturistkinja
- Vajat Erp – čvrsti čovek od zakona, šerif u Dodž Sitiju i Tumbstonu, glavni učesnik u obračunu kod O.K. korala u Tumbstonu 1881.godine
- Dok Holidej (Džon Henri Holidej) – avanturista, revoveraš, kockar, prijatelj Vajat Erpa, učesnik u obračunu kod O.K. korala, stomatolog
- Braća Mekloveri – razbojnici učesnici obračuna kod O.K. korala
- Bili Klenton – razbojnik učesnik obrač.una kod O.K. korala
- Džesi Džejms – avanturista i razbojnik, ali u javnosti je prestavljen i u pozitivnom smislu donekle kao borac za pravdu, ali svoju
- Bili Kid (Vilijam Boni) – mladi razbojnik, takođe u javnosti je prestavljen i u pozitivnom smislu donekle kao borac za pravdu, ali svoju, ubijen 1881.godine
- Pet Garet – šerif, koji je lovio i ubio Bili Kida
- Abrahim Linkoln – predsednik Sedinjenih Američkih Država, za vreme i posle građanskog rata severa i juga
- General Kaster – general vojske SAD, glavni učesnik sa strane vojske SAD u bitci sa Indijancima kod Little Big Horna gde je i poginuo 1876.godine
- General Grant – general vojske SAD
- General Šeridon – general vojske SAD

Istorijske ličnosti Indijanaca:

- Tekumzeh – poglavica Šaunija
- Džeronimo – jedan od navećih poglavice Apačkih plemena
- Mungos Kolorado - jedan od poglavice Apačkih plemena
- Kočiz – takođe jedan od najvećih poglavice Apačkih plemena
- Crveni Oblak – poglavica Dakota
- Bik Koji Sedi – poglavica Sijuksa, glavni učesnik sa strane Indijanaca i pobednik u bici kod Little Big Horna, kasnije jedan od glavnih atrakcija cirkusa Bufala Bila
- Rimski Nos – poglavica Čejena
Bruce Springsteen
Bruce Springsteen
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 11.01.2011
Broj poruka : 250

Nazad na vrh Ići dole

Priče sa Divljeg zapada Empty Re: Priče sa Divljeg zapada

Počalji od Lord Vader89 Pet 14 Okt 2011, 07:13

Ovo nikada nisam citao, i moram da kazem da mi je ovo jedini Boneli koji me bas bas privlaci, vrlo sam radoznao.
Prvo zato sto mi ne izgleda kao tipican serijal - glavni junak i bum,tras,cmok! vec su same price u fokusu.
A onda i zato sto vidim da je cenjen i od ljudi kojima Boneli nije glavna orijentacija, sto me je zaista iznenadilo :) (pogotovu jer je u pitanju western serijal happy )
Lord Vader89
Lord Vader89
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 25.12.2010
Broj poruka : 2589

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Gil-galad Pet 14 Okt 2011, 08:45

Lord Vader89 ::Ovo nikada nisam citao, i moram da kazem da mi je ovo jedini Boneli koji me bas bas privlaci, vrlo sam radoznao.
Prvo zato sto mi ne izgleda kao tipican serijal - glavni junak i bum,tras,cmok! vec su same price u fokusu.
A onda i zato sto vidim da je cenjen i od ljudi kojima Boneli nije glavna orijentacija, sto me je zaista iznenadilo :) (pogotovu jer je u pitanju western serijal happy )

Predivan je strip, a nije tipičan Bonelli zato što je porodična saga i serijal koji je zaokružena i manja celina, kao Ken. (E, da i Ken ovako izlazi, u istoj opremi... hail)

Bruce, uživao sam čitajući ovaj tvoj osvrt još pre godinu-dve na S.com, a i sad ponovo... Preporuka svima.
Gil-galad
Gil-galad
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 31.01.2011
Broj poruka : 2104

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Bruce Springsteen Pet 14 Okt 2011, 11:11

Juna meseca ove godine najzad smo dočekali da se na ovim našim prostorima pojavi kvalitetno kiosk izdanje PSDZ, sa plastificiranim koricama, verno originalu Italijanske izdavačke kuće "Ifedizioni", u izdanju Hrvatskog izdavača Strip Agenta. Svaki broj ima po dve epizode koje idu hronološkim redom.

Jun 2011.
Priče sa Divljeg zapada 25podh4

Avgust 2011.
Priče sa Divljeg zapada 2ltfq4l

Oktobar 2011.
Priče sa Divljeg zapada Alhfy9
Bruce Springsteen
Bruce Springsteen
Domaćin
Domaćin

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Lord Vader89 Pet 14 Okt 2011, 11:16

ovim tempom, imamo ceo serijal za 3/4 godine, ako sam dobro izracunao :)))
Lord Vader89
Lord Vader89
Domaćin
Domaćin

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Bruce Springsteen Pet 14 Okt 2011, 22:30

Tako nekako, u stvari tačnije pošto je dvomesečni ritam izdanja, ostaje nam još 35 brojeva, u drugoj polovini 2017.godine serijal bi trebao biti završen.
Bruce Springsteen
Bruce Springsteen
Domaćin
Domaćin

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Lord Vader89 Sub 15 Okt 2011, 05:04

jesjes, al ono, u proseku ide jednom mesecno happy
vidim da idu 2 epizode po svesci?
Lord Vader89
Lord Vader89
Domaćin
Domaćin

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Bruce Springsteen Sub 15 Okt 2011, 06:59

Da, mada bi bilo najboje da ide po broju jednom mesečno, i eto na kraj serijala za nepune tri godine laughing
Bruce Springsteen
Bruce Springsteen
Domaćin
Domaćin

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Bruce Springsteen Sre 21 Dec 2011, 08:08

Na kioscima u Hrvatskoj, uskoro i kod nas u striparnicama "Alan Ford" i "Darkwood", br.4 yes

Priče sa Divljeg zapada R2mced
Bruce Springsteen
Bruce Springsteen
Domaćin
Domaćin

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ultras Sre 21 Dec 2011, 09:08

Svi koji su čitali ovaj serijal kažu da je dobar. Ja sam ga čitao kao klinac isto onoliko koliko sam čitao Ken Parkera - znači jedva happy
Nikako da nagovorim sebe da kupim neki broj i da mu ponovo dam šansu.
Ultras
Ultras
Webmaster
Webmaster

Datum upisa : 17.12.2010
Broj poruka : 4503

http://mojacrvenazvezda.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Bruce Springsteen Sre 21 Dec 2011, 09:23

Ultras ::Svi koji su čitali ovaj serijal kažu da je dobar. Ja sam ga čitao kao klinac isto onoliko koliko sam čitao Ken Parkera - znači jedva happy

Evo ja te nagovaram Thumbup Od janura meseca i na kioscima u Srbiji PSDZ od broja 1, cena 250 dinara laughing
Bruce Springsteen
Bruce Springsteen
Domaćin
Domaćin

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od kobra Sre 21 Dec 2011, 11:46

Najbolji Boneli!
Možda zato što i ne liči na Bonelija!
Scenaristički odlično obrađen! Ni crtači mnogo ne zaostaju a nekako se među njima izdvaja Serđo Tarkvinio! Bar po mom mišljenju!
Šteta bi bilo da ne pročita ovaj serijal onaj ko ga nije čitao. Oni koji su ga čitali, a tu spadam i ja, siguran sam da će ga se vrlo rado potsetiti!
kobra
kobra
Special guest star
Special guest star

Datum upisa : 25.02.2011
Broj poruka : 339

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ultras Sre 21 Dec 2011, 12:04

Pa onda u kupovinu approve
Imam da kupim neke zaostale AF Klasike, taman da naručim i Priče s Divljeg Zapada...
Mada, sada se setih: Milan (Kapetan Moca) ima ona piratska izdanja sa crvenom riknom happy
Prvom prilikom ću uzeti da pročitam. Problem rešen! thumbsup
Ultras
Ultras
Webmaster
Webmaster

Datum upisa : 17.12.2010
Broj poruka : 4503

http://mojacrvenazvezda.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Morrison Sub 24 Dec 2011, 04:13

Ultras ::Svi koji su čitali ovaj serijal kažu da je dobar. Ja sam ga čitao kao klinac isto onoliko koliko sam čitao Ken Parkera - znači jedva happy

Kupi.
I daj.
Neces se pokajati. smile
Morrison
Morrison
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 24.12.2010
Broj poruka : 1710

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Dzek Denijels Ned 25 Dec 2011, 01:10

Mislite li da je bolje ovo, ili ono staro izdanje (naravno pod uslovom da je dobro očuvano). Prvenstveno mislim na prevod, cenu...?
Dzek Denijels
Dzek Denijels
Ističe se
Ističe se

Datum upisa : 22.12.2010
Broj poruka : 149

http://rapidserbia.com

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Morrison Čet 12 Jan 2012, 05:43

Nakon procitane prve dve knjige, imam samo reci hvale za potez strip-agenta.
Odlican serijal, prava hronika osvajanja divljeg zapada, protkana istorijskim cinjenicama jednako kao i neizbeznim mitovima.
Niski tempo radnje, nesto sto mi smeta kod Julije npr, ovde savrseno pase...crtaci su jako kvalitetni, a sve odise onim blago naivnim sarmom starih stripova.
Preporuka.
Morrison
Morrison
Domaćin
Domaćin

Datum upisa : 24.12.2010
Broj poruka : 1710

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Bruce Springsteen Ned 04 Mar 2012, 00:12

Na kioscima u Hrvatskoj, uskoro i u našim striparnicama, br.5 yes
Priče sa Divljeg zapada F0w9rk
Bruce Springsteen
Bruce Springsteen
Domaćin
Domaćin

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od marinac Pon 19 Mar 2012, 12:18

Kupujem ovo novo izdanje.
Bolje urađeno nego piratsko. (da ne objašnjavam sad kako i zašto znam)
Više bih voleo da idu pojedinačne epizode nego ovako po dve u jednoj knjizi.
marinac
marinac
Novajlija
Novajlija

Datum upisa : 02.01.2012
Broj poruka : 30

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh