Kakva je budućnost strip scene u ex YU
+16
Desuparez Aporez
Mr Smith
goksi
Elesar
Lord Vader89
anto
manhunter
Bruce Springsteen
Tex Willer
kobra
fil korigan
Gil-galad
Jasko
Colt
Snake Plissken
Ultras
20 posters
Strana 2 od 3
Strana 2 od 3 • 1, 2, 3
Re: Kakva je budućnost strip scene u ex YU
Evo šta bih ja želeo da se izdešava u 2012. na našoj strip sceni:
Od Boneli stripova bih voleo da se Dylan i Tex dobro prodaju i redovno izlaze. Tu podrazumevam sve izavače koji ih izdaju (Veseli četvrtak, Ludens, Strip Agent, Libellus, System Comics).
Alan Ford Klasik da nastavi kao do sada.
Svi izdavači koji planiraju ostale (premijerne) evropske i američke stripove da pojačaju aktivnost.
Asteriks, Rahan, Amejzing Spajdermen i Sudija Dred - moje velike želje.
Domaćice sam ostavio za kraj i tu su usmerena moja najveća nadanja i strahovanja.
Sergej, ZZCP, Vekovnici, Beskrvni, Stripoteka (bez obzira što ne izdaje domaće stripove), Q magazin, Parabelum, Stripolis, Strip Revija, Strip Pressing, naša Kiša... da i u 2012. nađu put do svojih vernih čitalaca.
Zatim da ekipa koja planira preštampavanje naših najčitanijih stripova osamdesetih odradi taj posao do kraja: Kobra, Ket Klou, Pahekovi kratki stripovi, Balkan Ekspres, YU Tarzan, YU Blek...
Bez dobre baze domaćeg stripa - osmišljavanje, crtanje, sakupljanje i čitanje stripova će sa nama matorima polako napuštati ex-YU prostore...
Od Boneli stripova bih voleo da se Dylan i Tex dobro prodaju i redovno izlaze. Tu podrazumevam sve izavače koji ih izdaju (Veseli četvrtak, Ludens, Strip Agent, Libellus, System Comics).
Alan Ford Klasik da nastavi kao do sada.
Svi izdavači koji planiraju ostale (premijerne) evropske i američke stripove da pojačaju aktivnost.
Asteriks, Rahan, Amejzing Spajdermen i Sudija Dred - moje velike želje.
Domaćice sam ostavio za kraj i tu su usmerena moja najveća nadanja i strahovanja.
Sergej, ZZCP, Vekovnici, Beskrvni, Stripoteka (bez obzira što ne izdaje domaće stripove), Q magazin, Parabelum, Stripolis, Strip Revija, Strip Pressing, naša Kiša... da i u 2012. nađu put do svojih vernih čitalaca.
Zatim da ekipa koja planira preštampavanje naših najčitanijih stripova osamdesetih odradi taj posao do kraja: Kobra, Ket Klou, Pahekovi kratki stripovi, Balkan Ekspres, YU Tarzan, YU Blek...
Bez dobre baze domaćeg stripa - osmišljavanje, crtanje, sakupljanje i čitanje stripova će sa nama matorima polako napuštati ex-YU prostore...
Moje želje za 2012-u, a i naredne godine, je da započeti serijali i najavljena izdanja idu svojim ustaljenim tokom.
Jedino bih voleo da VČ ubrza Teksa na barem dvomesečni ritam.
Eh, zaboravih - Torgala,Sendmena,grad greha i 100 metaka bi valjalo završiti.
Jedino bih voleo da VČ ubrza Teksa na barem dvomesečni ritam.
Eh, zaboravih - Torgala,Sendmena,grad greha i 100 metaka bi valjalo završiti.
anto- Domaćin
- Datum upisa : 23.12.2010
Broj poruka : 121
Snake Plissken ::Ja ne znam za buducnost strip-scene u Srbiji previse, ali znam da je plata prosvetara u Beogradu i recimo Leskovcu (pun fond) jednaka, a troskovi u Leskovcu ce svakako ostaviti vise prostora za stripove, recimo. Kad mi je Gruja rekao koliko je kostala klopa u mehani u KGu, odusevio sam se.
Struja i telefon kostaju isto. Stanarina se ne placa, jer se, uglavnom, zivi u porodicnim kucama. Ne znam da li u Le postoji toplana, ali vecina se greje na drva.
Jeftinije su ugostiteljske usluge, to je tacno. Ali mislim da prosvetari, bas, i ne vise po kafanama
I jos nesto. Fakultetlije retko ostaju u Le, vec se sele u Nis ili Bg. Sto implicira manji broj djaka, te i manji nastavni kadar
Jasko- Ističe se
- Datum upisa : 28.02.2011
Broj poruka : 283
A vidis, ljudi koji odu za BG, mahom placaju kiriju. Retko ko je uspeo da ode u svoj stan ili kod nekog svog, naravno, pricam o ljudima koje ja znam da su dosli sa strane.
Tako i ja placam kiriju, a cim imas kiriju i skupe kafane, nema tu novca da ostane. ;D
Tako i ja placam kiriju, a cim imas kiriju i skupe kafane, nema tu novca da ostane. ;D
Snake Plissken- Zaslužan član
- Datum upisa : 06.06.2011
Broj poruka : 619
Iskreno, u situaciji u kojoj je buducnost (koja buducnost?) same zemlje u pitanju, kap u tom moru - sto stripovi jesu - nekom bi se mozda ucinilo deplasirano.
Trenutno, izdavaci imaju lagani dasak vetra u krila zbog kakve-takve ekspanzije i uoblicavanja strip scene, organizovanja fanova i ponosnijeg marketinga. Neki pametno rade i pokusavaju da opstanu, neki drsko pokusavaju da iskoriste sve to.
Mi jos nista od krize nismo videli, nemojte se zavaravati u to, tako da ce crta stalno da se pomera nanize ili ce biti sve vise svodjenja serijala koje pratimo na par njih.
Papirni mediji (novine, knjige, stripovi, casopisi...) gube trku, staticni su za ovaj zeitgeist i odrzava ih samo skupina nas poput onih nesrecnika u sumi iz Farenhajta 451. Mozda nece propasti, ali ce uvek plesati na ivici provalije.
Trenutno, izdavaci imaju lagani dasak vetra u krila zbog kakve-takve ekspanzije i uoblicavanja strip scene, organizovanja fanova i ponosnijeg marketinga. Neki pametno rade i pokusavaju da opstanu, neki drsko pokusavaju da iskoriste sve to.
Mi jos nista od krize nismo videli, nemojte se zavaravati u to, tako da ce crta stalno da se pomera nanize ili ce biti sve vise svodjenja serijala koje pratimo na par njih.
Papirni mediji (novine, knjige, stripovi, casopisi...) gube trku, staticni su za ovaj zeitgeist i odrzava ih samo skupina nas poput onih nesrecnika u sumi iz Farenhajta 451. Mozda nece propasti, ali ce uvek plesati na ivici provalije.
Elesar- Zaslužan član
- Datum upisa : 14.01.2011
Broj poruka : 475
Zaista bih voleo da im svima uspe i da budu zadovoljni. Neka od najavljenih izdanja su ono što sam čekao, poput kiosk izdanja Magičnog ili ove Granderistampe od Natana. Ali ipak, kao i većina vas imam određenu dozu sumnje, prosto jer je izdanja i previše.
Paradoksalno, do skoro smo se bunili kako ništa nemamo a sada kažemo da je izdanja previše . Polazim od sebe, trenutno uzimam stripova maksimalno koliko mogu da ispratim. Možda bih mogao da ubacim ovo izdanje Magičnog (tačnije sigurno ću). Dok će za Natana (koga ću isto tako uzimati) verovatno neki serijal morati da "strada". Neku svoju strategiju moram da napravim jer para za sve što hoću nemam. A i da imam, odakle mi?
Paradoksalno, do skoro smo se bunili kako ništa nemamo a sada kažemo da je izdanja previše . Polazim od sebe, trenutno uzimam stripova maksimalno koliko mogu da ispratim. Možda bih mogao da ubacim ovo izdanje Magičnog (tačnije sigurno ću). Dok će za Natana (koga ću isto tako uzimati) verovatno neki serijal morati da "strada". Neku svoju strategiju moram da napravim jer para za sve što hoću nemam. A i da imam, odakle mi?
goksi- Ističe se
- Datum upisa : 20.02.2011
Broj poruka : 122
Ne budi takav pesimista drugar, mozda se nece vratiti sedamdesete i osamdesete godine proslog veka, ali ce strip u srbiji opstatiElesar ::Iskreno, u situaciji u kojoj je buducnost (koja buducnost?) same zemlje u pitanju, kap u tom moru - sto stripovi jesu - nekom bi se mozda ucinilo deplasirano.
fil korigan- Ističe se
- Datum upisa : 28.12.2011
Broj poruka : 235
Pesimista? Ja sam samo dobro obavesteni realista.
Opstace, po par biblioteka nas zaludjenika...
Elesar- Zaslužan član
Elesar ::Pesimista? Ja sam samo dobro obavesteni realista.
A...Jedi Knight?!?!?
I--I'm out of it for a little while, everybody gets delusions of grandeur.
Lord Vader89- Domaćin
- Datum upisa : 25.12.2010
Broj poruka : 2589
Elesar- Zaslužan član
kobra ::Naš fudbal je loš jer naši igrači čekaju loptu dok ide prema njima umesto da krenu prema njoj!
Isti slučaj je sa izdavačima! Ne treba čekati kupce već ići ka njima! Samo to zahteva dosta rada i neminovnost je udruživanje i razrada marketinške strategije!
Nema ni reklame! Kako onaj ko ne zna mnogo o stripu može da sazna nešto o Juliji, Kasidiju, Brendonu i ostalim junacima! Nikako!
Zašto u kafićima ima dnevnih novina i raznih revija, a strpa nema ni za lek! Mislite da se ne bi čitao?
Sigurno bi, ali treba naterati vlasnike kafića na eksperiment! Ovo je samo jedan primer gde ima prostora i gde mogu da se regrutuju oni koji strip još ne čitaju! Ima još more drugih neslućenih mogućnosti! Tu su, nama ispred nosa, samo ih treba pronaći!
Trebalo bi to probati sa Kišom!
Slazem se u potpunosti. Ovo sa kaficima je sjajna ideja.
I jos nesto. Jeftine varijante kvalitetnog stripa kao sto je Stripoteka. Jos nekoliko takvih edicija bi sigurno povecalo broj citalaca. Inace, situacija je danas neuporedivo bolja nego pre deset godina.
Tu se potpuno slazem sa tobom. Pre deset-petnast godina bilo je pokusaja da se obnovi strip izdavastvo u Srbiji, secam se toga. Izdavac pokrene dobro strip izdanje, izadje nekoliko brojeva i izdanje prestane da izlazi, tako je bilo sa Horus comicsom, Ediciom Vanini i nekim drugim izdavacima. Danas je situacija dosta dobra, ne kao 70 i 80 godina proslog veka ali strip izdanja danas imaju stalnu publiku.Mr Smith :: Inace, situacija je danas neuporedivo bolja nego pre deset godina.
fil korigan- Ističe se
Ma, prijatelju stalno nas plase nekom krizom.Elesar ::Pesimista? Ja sam samo dobro obavesteni realista.
fil korigan- Ističe se
A dobro!Ultras ::Asteriks, Rahan, Amejzing Spajdermen i Sudija Dred - moje velike želje.
Za sada jedan od četiri
Od danas već dva od četiriUltras ::A dobro!Ultras ::Asteriks, Rahan, Amejzing Spajdermen i Sudija Dred - moje velike želje.
Za sada jedan od četiri
Sudija izlazi u izdanju KOMIKA !
Ultras ::Od danas već dva od četiriUltras ::A dobro!Ultras ::Asteriks, Rahan, Amejzing Spajdermen i Sudija Dred - moje velike želje.
Za sada jedan od četiri
Sudija izlazi u izdanju KOMIKA !
'Ajd gadjaj još nešto.
Kako si taličan možda nam se i ostvari.
Desuparez Aporez- Ističe se
- Datum upisa : 04.01.2012
Broj poruka : 273
Ultras ::A dobro!Ultras ::Asteriks, Rahan, Amejzing Spajdermen i Sudija Dred - moje velike želje.
Za sada jedan od četiri
Dva od cetiri!
VLADA 96- Zaslužan član
- Datum upisa : 17.06.2011
Broj poruka : 394
Nazalost,Asterih i Rahan ce tesko da se pojave u skorijoj buducnosti...
lixon- Ističe se
- Datum upisa : 05.06.2011
Broj poruka : 115
Sto je za Asterixa uopste bilo neocekivano...
Elesar- Zaslužan član
A tek za Rahana
Snake Plissken- Zaslužan član
- Datum upisa : 06.06.2011
Broj poruka : 619
Očekivanja vezana za strip scenu u 2013. godini?
Sve će zavisiti od ekonmske moći stanovništva (naravno, kako drugačija) ali ono što je očigledno je da će se Darkwood pozicionirati kao najuticajnija izdavačka kuća na Balkanu/u regionu.
Iako će strani strip ostati neprikosnoveni vladar dokle se god stripovi budu čitali u Srbiji - očekujem u 2013. godini još veći uticaj domaćeg stripa na domaću strip scenu. Bilo u formiranju novih autora, pokretanja novih fanzina, revija, magazina...
Koja su vaša očekivanja?
Očekujem da ću bankrotirati ako DW nastavi da najavljuje nova izdanja. Djole već reče da bi moglo biti nekih najava za pretplatu do 31. januara, a već imamo izdanja koja su u pretplati do 22. januara. Biće baš plodna godina kad je u pitanju DW.
Očekujem da ČK pojača ritam Essential izdanja i da ćemo ugledati i nastavke već postojećih serijala, recimo Spajdija i Osvetnike vol. 2, kao i neke nove knjige poput Fantastične četvorke, Panišera, itd.
Očekujem da Komiko nastavi sa Sudijom Dredom.
Očekujem da nas Phoenix Press iznenadi još ponekim Betmenom.
I ako je istina da se Valkira prodaje kao luda, očekujem da VČ izbaci i treći deo Zigfrida ove godine, i da ugledamo još nekog Taličnog Toma na kioscima.
Kad je u pitanju domaći strip, verujem da će Rosencrantz izbaciti nešto interesantno.
Očekujem da ČK pojača ritam Essential izdanja i da ćemo ugledati i nastavke već postojećih serijala, recimo Spajdija i Osvetnike vol. 2, kao i neke nove knjige poput Fantastične četvorke, Panišera, itd.
Očekujem da Komiko nastavi sa Sudijom Dredom.
Očekujem da nas Phoenix Press iznenadi još ponekim Betmenom.
I ako je istina da se Valkira prodaje kao luda, očekujem da VČ izbaci i treći deo Zigfrida ove godine, i da ugledamo još nekog Taličnog Toma na kioscima.
Kad je u pitanju domaći strip, verujem da će Rosencrantz izbaciti nešto interesantno.
Zlix- Domaćin
- Datum upisa : 12.06.2012
Broj poruka : 1293
Ocekujem da ce izdavaci, nastavit odprilike istim ritmom, s tim sto od VČ ocekujem specijalce Brad Barona i mozda jos neko iznenadjenje...
fil korigan- Ističe se
Glede Srbije i regiona, ne sumnjam da će Darkwood i Fibra nastaviti da vode glavnu reč, te da će se Darkwood izdvojiti kao stub temeljac srpske i ex-ju strip scene, a svu sreću želim i svim drugim izdavačima, pa da nas obraduju ponekim biserom.
Poslednji put izmenio Gil-galad dana Čet 07 Feb 2013, 16:51, izmenio ukupno 5 puta
Gil-galad- Domaćin
- Datum upisa : 31.01.2011
Broj poruka : 2104
Strana 2 od 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Novinski strip
» + i -
» BABILON strip & video (www.babilon-strip.com)
» YU strip
» Strip TV - aktuelnosti
» + i -
» BABILON strip & video (www.babilon-strip.com)
» YU strip
» Strip TV - aktuelnosti
Strana 2 od 3
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu